Странци

Ведрана Кулага Симић

Сирија, Либија, Јордан, Ирак, Сомалија, Нигерија само су неке од земаља чији су држављани лани покушали да на превару уђу у БиХ и то преко “акредитација” за разна спортска такмичења, културне манифестације, пословне конференције.

И “ћаскање” и упознавање путем друштвених мрежа многи су видјели као шансу да се докопају тла БиХ и да им оно буде трајно станиште или само перон на даљем путовању до европских земаља.

Служба за послове са странцима БиХ лани је одбила 191 захтјев странаца да на те, и сличне начине, испослују овјере позивних писама на основу којих би поднијели захтјеве за издавање виза, али било је и оних који су успјели да на прву замажу стварни разлог доласка у БиХ и да се под плаштом образовања задрже одређено вријеме на територији БиХ.

А када су откривени и када је припремљен терен за депортацију тих лица у њихове матичне земље саопштено је да представљају пријетњу по јавни поредак и националну безбједност. Срећа, па су успјели само да дођу и оду.

Много оваквих пријетњи куца на врата БиХ и надлежни морају да даноноћно држе очи отворене и до најситнијих детаља гледају у позивна писма и другу документацију која скоро свакодневно стиже на њихове адресе.

Из године у годину је видљиво да бројни странци покушају да искористе рупе у безбједносним и другим структурама ове земље како би разним нелегалним пречицама дошли, у овом случају, до БиХ и ко зна гдје даље.

У Служби за послове са странцима БиХ истичу да инспектори и други њихови службеници прије овјере позивних писама стално раде на утврђивању важних чињеница што је резултирало и спречавањем нелегалних миграција у самом изворишту. Прије него што су се појединци приближили граници БиХ.

Ипак, позитивне одговоре на достављена писма добило је доста више странаца лани него што је отпремљено одбијеница тако да је зелено свјетло надлежних добило више од 5.000 странаца.

У том мору захтјева не смије да буде грешака, а на надлежнима у БиХ који су у тим водама је да буду на висини задатка.

И најмањи пропуст може да има несагледиве посљедице. Зато сви морају да буду свјесни одговорности и задатака који су им у овом периоду, али и онима који слиједе повјерени.

Може се очекивати да и ове године, али и идуће хиљаде странаца са свих страна свијета пошаљу позивна писма за долазак у БиХ, а да она буду параван за друге, недобронамјерне кораке и потезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана