Странци у БиХ

Маријана Миљић Бјеловук

Арапи, Египћани, Кувајћани, али и Турци и Италијани те многи држављани других земаља све чешће попуњавају упражњена радна мјеста у БиХ и постају радне колеге са оно мало радне снаге што је остало на домаћем тржишту. Тај темпо доласка страних радника ове године добиће сигурно на снази јер и надлежне агенције које се баве запошљавањем мијењају првобитне планове и повећавају квоте за долазак странаца.

 

Дакле, и надлежне агенције које у свом називу имају ријечи “рад и запошљавање” у фокус стављају и почињу све више да се баве довођењем странаца на тржиште рада, док им у други план пада рјешавање проблема запошљавања домаће радне снаге. Вјероватно и они дижу руке од свега јер виде да је немогуће пронаћи рјешење и зауставити одлазак наших радника, углавном у Европу, али и друге земље широм свијета.

Те исте агенције помоћ у изналажењу рјешења не добијају ни од кровних институција под чијим окриљем раде. Сви само понекад у јавности понуде покоји пројекат за запошљавање домаћих радника, али јасно је и птицама на грани да су они досада донијели резултате који су равни нули. Новац се кроз те пројекте дијелио и шаком и капом, без икаквих контрола и то често приватним предузећима, агенцијама, па и службама којима управљају странке које су на власти и од којих ти исти политичари имају користи. Да је нешто конкретно урађено, јасно је свима да није. Ко зна и какве би све информације и резултати изашли на видјело да се уради права ревизија тих пројеката. Али од тога нема ништа, као и од резултата поменутих пројеката.

Због свега тога надлежни се воде рачуницом “дај шта даш”, јер када већ немамо домаћу радну снагу, увези страну. Питање је велико и колико ће се ти странци задржати у БиХ. Можда док не увиде праву ситуацију у БиХ и каква рјешења нуде ови што су отјерали људе из своје земље. Након тога, нема сумње да ће потражити неку другу земљу у којој ће, као и ови домаћи, моћи да се скрасе. Јер више и птице на грани знају да људи из БиХ одлазе углавном због нестабилне политичке ситуације и накарадног система, који су управо створили надлежни да би могли што више узети за себе и своје најближе.

Због такве њихове политике, која је у интересу само њих и њихових најближих, са тржишта рада побјећи ће и странци и на крају ће само остати ови који воде искључиво рачуна о увећавању бројки на породичним и пријатељским жиро рачунима. Због свега тога Арапи, Турци, Италијани, али и многи други тражиће другу обећању земљу јер је јасно да у овој апсурда тешко да могу опстати и зарадити за живот себи и својој породици. Односно, моћи ће зарадити све док не буду увећавали бројке на рачунима појединаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана