Странци у БиХ

Ведрана Кулага Симић

БиХ све чешће посљедњих година постаје земља становања не само за комшије из региона, већ и за странце који долазе издалека да у БиХ заврше студије, зараде, али и буду са најмилијим.

Миграциони профил за БиХ, у којем су обрађени подаци које су лани прикупиле надлежне службе, показао је да годинама расте број страних држављана који остају у овој земљи тек неколико мјесеци, колико и трају дозволе за привремени боравак, али и да има и оних чија стална адреса постаје БиХ.

Број захтјева за привремени боравак енормно се повећава из године у године и то је, у сваком случају, похвално, али данас надлежни као готово никада прије морају широм отворити очи да би на вријеме спријечили потенцијалну опасност.

Разлог за то је мигрантска криза, али и подаци који свједоче да на адресе Службе за послове са странцима БиХ стижу бројни захтјеви за долазак и боравак у БиХ из свих крајева свијета, а чија је позадина бијег на запад управо преко БиХ.

На такву ситуацију су упозорили и у посљедњем извјештају у којем су подвукли да је откривено хиљаде лажних позивних писама са свих крајева свијета чији су држављани покушали да кроз неке хуманитарне акције, концерте и конгресе дођу у БиХ и даље се отисну у земље западне Европе.

У свему томе, наравно, увијек има зрно сумње, али и страха од једног од највећих зла данашњице - тероризма.

Због тога је сваким даном све већа обавеза оних у чијим је рукама безбједност ове земље да ојачају провјере за добробит свих, а онима који са добром намјером долазе у БиХ нека је са срећом.

Њихов долазак овамо, па макар они били из Србије, Хрватске и било које друге земље региона па и шире значи да има оних који вјерују да ипак има наде за земљу из које сваким даном све више људи одлази у потрази за бољим животом.

За сваку земљу је велики плус када може да се похвали са тим да је пожељна дестинација за неке који су у њој пронашли и прихватили прилику да усавршавају своје вјештине, раде и у њој остваре оно што је најважније за човјека - породицу.

Посљедњи миграциони профил је показао управо то. Да је ова земља интересантна бројним страним држављанима, а власти у овој земљи би требало да се потруде да такву слику имају и они који су у њој од рођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана