Страначко небо

Ведрана Кулага Симић

БиХ је редовно на дну регионалне и европске љествице када је ријеч о политичким, демократским, економским и бројним другим правима и слободама, али то није случај када су под лупом политичке партије и други политички субјекти.

Све рачунице показују да је према бројности странака БиХ на самом врху региона и Европе јер је, по свему судећи, општи став да је данас у БиХ само у тим водама могуће успјети.

Избори у БиХ се одржавају сваке двије године и јасно је да се све врти управо око скупљања изборних, односно политичких поена и извођења што боље представе за народ да би им те једне октобарске недјеље дали глас за спас.

На политичкој сцени има неколико десетина странака које су годинама у власти и опозицији, док их је више од 100 у покушају да се на овај или онај начин домогну позиција или новца.

Мало је оних који стварно желе да ураде нешто добро за ову земљу у цјелини или њен дио. Мало је оних којима је стварно стало да њихови суграђани сутра боље живе, да понуде добре и реалне путоказе за излазак из тешке ситуације, а још мање је нових снага које у томе заиста и успију. Готово да их, боље речено, и нема.

Посљедњи пресјек Централне изборне комисије БиХ показао је да је у непуних десет година у судским регистрима избрисано готово двије стотине странака.

То јасно показује да је већина њих само хтјела да уради нешто за себе и у своју корист, када је одустала послије само једног изборног циклуса у којем јој то није пошто за руком. Да је то другачије остали би и даље активни и спроводили би идеје и програме које су зацртали. И тако су се смјењивали од избора до избора.

На политичком небу БиХ готово свакодневно се јављају нове странке и разни покрети који само траже да извуку корист из цијелог несређеног система и да, након тога, наставе да буду у зимском сну одређено вријеме. До нове прилике. Било под истим или другим именом.

Добар дио нових, активних партија вуче коријене из оних које се још "држе", а дио игром жеља, потреба и похлепе.

Добро је када у једној земљи или држави има више странака и покрета који заговарају боље, али то мора бити за опште, а не само за лично добро. Садашња пракса је показала да БиХ има својеврсне политичке "падалице", али и да се на њеном политичком небу увијек тражи мјесто више за оне који под плаштом боље будућности за све покушају да изграде себе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана