Страначки буџети

Ведрана Кулага
Страначки буџети

Политичке партије занимљиве су већини становништва. Грађане занима на који ће начин политичари и странке побољшати њихов живот, како ће и да ли ће повећати пензије... Међутим, и странкама је потребан новац да би нешто радиле и урадиле.

Колико су заиста дубоке "страначке касе"? Политичким странкама лани је из буџета исплаћено више од 22 милиона марака, а према подацима највише су пара добили СДП, СДA и СБиХ, а корак са њима држе СНСД и СДС.

Која хиљада горе-доље, али странке су свакако добиле значајан износ почевши од државног буџета, преко ентитетских до буџета кантона и општина. Највише су зарадиле бошњачке странке, које нису нимало штедјеле, а што показују и финансијски извјештаји које су доставили Централној изборној комисији на провјеру.

Финансијска анализа је показала да су странке лани, поред прихода, имале велике трошкове. Пропаганда је, уз стандардне трошкове режије и администрације, била кључни трошак странкама. Највише новца странкама су дале општине, иако је видљиво да поједине општине нису искеширале онолико новца колико су обећале. Из буџета Српске странкама је исплаћено укупно 3,2 милиона марака, а из општинских буџета 1,8 милиона.

Међутим, новца никад доста, а потрошити га - ништа лакше. СДП није жалила буџетски новац који је добила, то је сигурно. Пропаганда је СДП тако коштала више од милион марака, али с обзиром на новац који је ова странка добила из различитих буџетских нивоа, може се рећи има се - може се. У финансијском извјештају странке наводи се да су потрошили више од 1,3 милиона марака на трошкове пропаганде. Највише су добили, али и потрошили. Трошкови пропаганде СНСД-а износили су 836.000 марака, СДA је потрошила 977.000 марака на пропаганду, која је СДС коштала 377.500 марака.

Странке се уздржавају и од поклона, чланарина, прилога правних особа и имовине и тако даље. Може се поставити питање да ли се, када се саберу сви ти износи, добије стварно финансијско стање политичких партија у БиХ. Многи се питају и колико странке "зарађују" из само њима знаних извора, који, наравно, немају додирних тачака са државним, ентитетским и општинским изворима финансирања.

Хиљаде су сигурно у питању, а можда чак и милиони. Ипак, те податке само странке знају и вјешто им, годинама, бришу сваки траг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана