Страначка запошљавања

Маријана Миљић Бјеловук

Нешто се мора мијењати јер су БиХ и ентитети доведени до границе суноврата, а да би се вратили са те линије, прије свега треба да престану са запошљавањем људи по политичкој, родбинској и по ко зна којој све још основи

Рецепт за запошљавање у институцијама на нивоу БиХ одавно је познат, испробан и засигурно успијева код оних који испуњавају три основна услова.

Први и основни јесте да кандидат мора бити страначки подобан или нема ништа од радне књижице. Други, који није мање битан, подразумијева да је неко од његових у врху странке, на руководећим позицијама, министар или директор или пак њихова десна рука. Трећи, који је и најтежи, јесте да кандидат треба да искешира позамашну своту новца за радно мјесто, а цјеновник је већ одавно познат. 

Тако је, по свему судећи, овај рецепт примијењен и код 102 нова службеника који су ухљебљени у институцијама БиХ у овој години, те код 23 секретара.

Руку на срце, има и оних који су посао заслужено добили, али они се сигурно могу избројати на прсте.

Оваква пракса присутна је годинама и ма колико једни упозоравали, а власти обећавале, ништа се до сада није промијенило.

Због оваквог понашања власти све више младих у БиХ, који су образовани и могу допринијети мијењању ситуације, ни не размишљају да потраже посао у институцијама БиХ. Циљ им је да побјегну у друге земље јер су сигурни да ће тамо бити поштовани и да ће неко њихово знање знати да искористи.

Оваква ситуација је жалосна и јасно говори гдје ми живимо:   у земљи у којој су конкурси намјештени јер се унапријед зна ко ће бити запослен, гдје комисија пита ко ти је тата, стриц или пак шта ти дође овај министар, директор, лидер…

Нешто се мора мијењати јер су БиХ и ентитети доведени до границе суноврата, а да би се вратили са те линије, прије свега је потребно да престану са запошљавањем људи по политичкој, родбинској и по ко зна којој све још основи.

Због свега тога, власти треба да престану са обећањима и да се већ једном позабаве питањем гломазне администрације. То се јасно види из анализе стања која показује да огроман број службеника, на нивоу БиХ и ентитета, нема шта да ради, али  и поред тога редовно прима велике плате. Умјесто да доприносе својим радом, они представљају ништа друго до огромно оптерећење за земљу која грца у дуговима и чија привреда је већ дуго на кољенима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана