Штрајк жељезничара

Марина Чигоја
Штрајк жељезничара

Радници "Жељезница РС" не одустају. Штрајком ће се, кажу, изборити за своја права и оно што им припада, односно за исплату непуне четири заостале плате из 2010. године, регреса за претходне двије године и других дуговања према њима, која укупно износе око 20 милиона марака.

Питање је хоће ли радници успјети да се на овај начин изборе за своја права, јер пара, просто, нема. Ипак, чињеница је да се нешто мијењати мора, јер овако више не иде.

"Жељезнице" су предузеће које је годинама пословало са губицима, па је тако укупан губитак на крају прошле године нарастао на 159,6 милиона марака. ЖРС имају 69,2 милиона марака дугорочних кредита, а само у првих девет мјесеци прошле године укњижиле су више од 11 милиона марака новог губитка. Радницима ЖРС дугују 21,4 милиона марака, а разним добављачима више од 15 милиона марака.

Треба рећи и то да су "Жељезнице" годинама биле база свима онима који су имали "везу" да се запосле у овом предузећу, а да потом ништа не раде. Не чуди онда податак да се у овом предузећу до скоро није знало ни колико људи је запослено, па су различити директори износили различите бројке о броју радника.

Ови подаци јасно говоре да са "Жељезницама" нешто није у реду и да се ствари што прије морају мијењати. ЖРС морају хитно да уђу у озбиљан поступак организационог, техничког и кадровског реструктурирања, јер ће у супротном ово предузеће и даље представљати огроман терет за све грађане РС.

С друге стране, поставља се питање колике ће бити посљедице штрајка жељезничара? Већ првог дана јасно је да оне неће бити мале и безболне. A шта ако се штрајк одужи? Предузећа која користе услуге ЖРС могла би се наћи пред колапсом. У појединим рудницима већ је онемогућена испорука руда, а стање ће се сигурно додатно искомпликовати у идућим данима.

Како ће се проблем ријешити, хоће ли се наћи 13 милиона мрака, колико је у овом тренутку потребно да би се проблем на релацији радници-менаџмент ријешио, остаје да се види. До тада, највеће посљедице трпјеће саме ЖРС, али и онако крхка привреда РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана