Страхови

Вељко Зељковић

Страх је постао најмоћније оружје у свијету који посљедњих неколико година све чешће користе разни центри моћи, политичари и представници крупног капитала, како би остварили своје геополитичке циљеве.

Све је некако почело са страхом од климатских промјена, а онда и вирусом корона. Ширењем страха од опасног вируса који би могао збрисати свјетску популацију с лица земље, наметнуте су нове друштвене норме понашања и ограничења. 

Онда су ти центри посегли за русофобијом. Руси ће доћи до Берлина. Прегазиће Пољску. Ширење овог страха искориштено је за преобликовање геополитичке и економске слике Европе, сатанизовање Русије и увођење западних санкција Москви. 

Тај страх потакао је и већину европских земаља да у вријеме ове велике кризе ипак нађе нешто новца за куповину убојитог наоружања. Њемачка је чак одлучила да за модернизацију своје војске обезбиједи чак 100 милијарди евра. Америка задовољно трља руке.

Задовољно трљају рује и у НАТО савезу, јер су Финску и Шведску успјели до те мјере испрепадати да су ове двије земље потписале приступну карту.

Сада су ту и некакве “мајмунске богиње”, а “стручњаци” упозоравају да би због климатских промјена и отопљавања леда могло доћи до појаве нових опасних вируса. Због страха од маларија, Бил Гејст је у Вуркино Фасо покренуо пројекат стварање ГМО комараца. 

Због тих разних посијаних врста страхова, свјетска тржишта су постала супер сензитивна, те се стиче утисак да када се неко и накашље то одмах ланчано одрази и на цијене.

Све чешће се може чути како свијету пријети и општа глад, због покиданих ланаца снабдијевања и “безобразне” Русије. Исто је и са горивом. Наравно, све то је онда довело до раста цијена на историјске максимуме. И таман када човјек помисли да би се глобално тржиште могло колико-толико стабилизовати, пукне нека нова “бомба”. 

Поменути страхови свјесно се креирају, пласирају и користе од стране одређених центара моћи како би цијене остале у облацима. Све је питање новца и моћи. У хаосу се најбоље сналазе они који га и направе.

Разним берзанским мешетарима и инвестиционим фондовима попут “Блек рока” и “Вангарда”  највише одговара једна оваква екстремна ситуација у којој ће на сувом остати само ситне рибе.  

У тим играма најгоре пролази Европа, заробљена између зависности од руских енергената и настојања да услиши сваку наредбу која стигне из

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана