Страх уништава што поплава није

Драгана Орловић

Ситуација у готово свим угроженим поплављеним подручјима се стабилизовала, а услиједило је велико чишћење и дезинфекција.

 Остале су огромне или боље рећи, несагледиве материјалне штете послије изливених ријека које су коначно "одлучиле", хвала небесима, (у која су многе очи данима биле упрте) да се врате у своја корита, а право стање ће се знати тек док вријеме мало одмакне.

Међутим, прве посљедице већ се осјете. И то увелико чак и у оним крајевима гдје поплава није ни било, а на удару су пољопривредници и продавци.

Људи који живе само од продаје воћа и поврћа на пијацама за само неколико дана нашли су се у минусу, јер њихове производе више нико не жели да купи.

Страх и сумње да су јагоде и остало сезонско воће стигли са поплављених подручја и да са собом носе разне токсине побиједио је за тили час.

Трговцима су узалуд дупло ниже цијене, и то што стављају натписе да су јагоде са брда и далеко од поплављених подручја, да је зелена салата свјежа и да ни видјела није поплава и слично…

Купци су обазриви и радије ће да једу конзервирану храну него нешто за шта постоји и мали црв сумње да је стигло из крајева који су недавно били под водом. И то је разумљиво. Боље је и то, него добити неко цријевно обољење и жутицу.

Сумња је тако разумљива и оправдана. Нико не може никоме ко дође да нешто пазари замјерити на опрезности и многим питањима као што су "одакле су јагоде, салата, краставци….".

Њихова брига није неоснована, али морају и мало да "спусте лоптицу" и да у свој овој муци, имају у виду да су поплаве, муљ и блато на огромну срећу, заобишле многе баште, њиве и друге оранице.

Продавце је мука натјерала да спусте цијене и да на тај начин наставе да прехрањују своје породице. Оне, који немају баште или којима је вода однијела засаде, приморани су да се спусте до најближе тржнице или продавнице да купе оно што им је потребно да нахране своје који су остали код куће.

Ту негдје на средини пута, своју улогу морају да одиграју, можда више него икада - инспектори да би се смириле ствари и само оне исправне намирнице нашле на рафовима маркета и тезгама, продавци ставили марку више у џеп, а купци се безбрижно или са мање бриге вратили кућама и породицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана