Страх од реиса

Свјетлана Шурлан

Захваљујући лобирању Исламске заједнице у БиХ и њеног поглавара реиса Церића, те бошњачких политичара, резолуција Европског парламента о стању у БиХ требало би да добије сасвим другачији изглед и пошаље дијаметрално супротну поруку него што је то првобитно било замишљено.

Како је дошло до тога да се очи европских парламентараца толико замагле, да оно што су до јуче тврдили сада постане невидљиво?

Ријасет Исламске заједнице БиХ потрудио се да Дорис Пак и Бастијан Белдер промијене мишљење, те тако и даље наставе политику подршке највећој опасности ове земље, али и ЕУ - вехабизму.

Реис Мустафа Церић створио је ситуацију да се европски посланици јавно етикетирају као противници муслимана и прогониоци Бошњака, па је лако закључити да су се под тим притиском једноставно повукли.

Поред Церића, свесрдну подршку заштити вехабизма дао је и Денис Бећировић који је рекао да би осуда овог терористичког покрета била контрапродуктивна за БиХ.

Питање је шта је онда за Бећировића и БиХ продуктивно, ако је осуда терористичког напада контра томе.

Коме Церић и Бећировић штите леђа када не желе да се у Европи чује о највећим проблемима БиХ.

Њихова одговорност је још већа ако се узме у обзир чињеница да су вехабије под истрагом и америчког ФБИ-ја, а они и даље тврде да то није никаква опасност.

Европски парламентарци подлегли су притисцима сарајевске чаршије, па ће спречавање вехабизма, првобитно дефинисаног као проблем и опасност у БиХ, сада бити преточено у осуду свих врста екстремизма на Балкану од стране Европског парламента.

Каква ће коначна резолуција из Спољнополитичког комитета бити упућена на усвајање Европском парламенту, те који ће конкретно амандмани ићи уз њу, још се не може тврдити, јер гласање о амандманима је заказано за данас. Још има прилике за промјене. Aли, уступци су направљени, Европа је устукнула пред једним реисом. Штета...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана