Страх од договора

Мирослав Филиповић
Страх од договора

Министри иностраних послова Европске уније једногласно су оцијенили да будућност БиХ треба препустити домаћим политичарима и да је једини начин да БиХ изађе из политичког ћорсокака да "бх. лидери сједну, разговарају и договоре се".

Логичан, једноставан и охрабрујући приједлог, али проблем је то што је упућен нелогичној, сложеној и (у овом тренутку) нимало охрабрујућој земљи.

Суштинско питање је како уопште постићи договор с неким ко не жели ни да сједне за сто да разговара. Ко у старту одбацује сваки рационалан приједлог. Ко инсистира на политици немогућег и нереалног.

A управо тако се понашају бошњачки политичари који не пристају ни на шта друго осим на спровођење своје самовоље у чијој сржи је апсолутно централизована БиХ, доминација Бошњака и негација свега осталог од чега је састављена ова земља.

Разочаран што није дошло до наметања рјешења на штету Српске и успаничен чињеницом да Европа подржава домаћи договор о суштинским питањима у БиХ, лидер СДA Сулејман Тихић ставове министара ЕУ оцијенио је као "остварење његовог највећег страховања".

Позив за "домаћи договор и компромис", за којим плаче ова земља, за најумнијег од Бошњака је "остварење страха", уз констатацију да "повлачење ЕУ из процеса реформи значи да ће бити готово немогуће постићи неки договор".

Ипак, до јуче прекомпромисни и претолерантни Тихић није желио да грађанима ове земље убије и најмању наду за остварење европске политичке и економске стабилности земље па је оптимистично одвалио: "Сада смо опет на нули".

Толико о Тихићевом логично неодрживом политичком ставу који му не дозвољава ни да дође у Бању Луку на евентуални састанак и да барем покуша да разговара са политичким представницима и званичницима Српске, без међународних представника.

Додамо ли овоме Силајџићеву деструктивност, Комшићеву погубност и Лагумџијино лицемјерство, није тешко закључити да се Срби у БиХ, барем када је ријеч о сарајевском политичком корпусу, једноставно немају с ким договорити. У ствари, како се договорити с неким ко жели да вас поништи. Како пристати на компромис и договор који ће значити негацију сопственог идентитета?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана