Стоп високим цијенама

Марина Чигоја
Стоп високим цијенама

Цијене брашна у Републици Српској од почетка године повећане су за дупло, а ове промјене у стопу су пратиле и цијене хљеба које су повећане за 20 до 30 фенинга. Нису мировале ни цијене осталих животних намирница. Тако су редом поскупљивали тјестенина, уље, шећер, со, месо, слаткиши...

Иако у многим стварима каскамо за развијенијим европским земљама, у висини цијена предњачимо. Становници РС, када се говори о износу који мјесечно морају да издвоје за потрошачку корпу, стоје раме уз раме са житељима далеко богатијих економија.

Тако је синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у јануару ове године коштала 1.782 марке, а просјечна плата била тек 798. Није потребно нагласити да просјечна плата није била довољна ни за пола потрошачке корпе. Није ли алармантан податак да просјечна плата једва покрива само трошкове прехране?

Поставља се питање како онда преживљавају они који имају примања далеко испод просјека? Одговор на то питање у овом

тренутку, чини се, спада у домен научне фантастике.

Први, сасвим сигурно недовољни, али ипак значајни кораци ка каквом-таквом смиривању цијена у Републици Српској направљени су у петак када је Влада усвојила уредбу којом су марже на производе у малопродаји смањене са десет на осам одсто, а у велепродаји са осам на шест одсто.

Уредба ће се односити на одређен број основних прехрамбених производа, а у идућа два мјесеца, колико ће марже бити смањене, требало би да се покаже да ли су остварени жељени ефекти или не.

Осим овога, донесена је и одлука о обезбјеђивању 20.000 тона хљебног жита које ће, путем робних резерви, бити на располагању млинарима, а одређене количине прехране из Дирекције за робне резерве биће стављене на располагање најугроженијим социјалним категоријама.

Једна од мјера која је усвојена је и увођење диференциране стопе ПДВ-а које ће представници РС у Управном одбору УИО предложити на идућој сједници овог тијела.

Иако се о овим мјерама у више наврата говорило, тек сада су начињени и први конкретни кораци који би могли да утичу на заустављање дивљања цијена у Републици Српској.

Надамо се да ове мјере неће остати само мртво слово на папиру и да ће убрзо заживјети у пракси и допринијети стабилизацији цијена на тржишту, јер би у супротном за многа домаћинства и основне животне намирнице могле постати луксуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана