Стоп препродаји

Марина Чигоја

Једна од мјера за сузбијање сиве економије, које је Влада у оквиру акционог плана недавно усвојила односи се и на забрану препродаје сировине коју прерађивачи добију од “Шума Српске”, као и на казне за такве прекршаје.

Оно што је у протеклом периоду представљало велики проблем, како за “Шуме”, тако за саме прерађиваче, јесте препродаја сировине, иако је уговором предвиђено да се та сировина прерађује. Предвиђена казна је јасна - онај ко буде ухваћен у препродаји изгубиће уговор са “Шумама” и ићи на црну листу. На тај начин покушаће се стати украј сивој економији у овој области и омогућити прерађивачима који поштују уговоре и законе и имају капацитете за већу финалну производњу да добију више сировина, али и да се ријеше нелојалне конкуренције.

Против оних који не раде на тај начин санкције треба да постоје, али и да се примјењују. Међутим, оно што би могло да представља проблем јесте питање на који начин ће се доказати да неко препродаје дрво. И ту смо опет дошли до инспекције. Свим инспекторима у РС убудуће ће бити проширена овлашћења, али на њима је да та овлашћења и искористе.

С обзиром на велики потенцијал овог сектора мјере које ће бити донесене сигурно могу додатно подстаћи производњу и извоз дрвопрерађивачке индустрије, али само уколико се у пракси заиста и буду спроводиле. Они који послују у складу са оним што је уговорено и који имају могућност да направе готов производ треба да буду стимулисани. Они који се баве препродајом треба да буду спријечени у томе. Ово је један од начина за то.

Истовремено од прерађивача који узимају сировину очекује се да на вријеме измирују своје обавезе према “Шумама”, с обзиром на то да је ранијих година било доста проблема и када је ријеч о том питању. Истина, ситуација се доста поправила, “Шуме” су прошле године имале стоодстотну наплату и на том нивоу треба и да остане. А, да би се то наставило, мора се стати украј онима који лове у мутном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана