Стоп прелетачима

Ведрана Кулага Симић

Изборни закон БиХ одавно је зрео за прекомпоновање, а можда и за мијењање из коријена. То је видљиво сваке године, ако узмемо у обзир да је ова земља или у предизборној или изборној години сваке године.

Нова, ко зна која по реду, радна група за измјене Изборног законодавства почела је да ради. Материјале су добили, а слиједи трновит пут до јединственог става.

Ставка која би међу првима могла бити на удару је цензус, односно изборни праг за улазак у парламентарне клупе. По садашњем закону, то је три одсто, а у већини странака које одлучују о судбини ове земље преовладава став да љествица треба да буде подигнута на пет одсто.

Разлог и главни њихов аргумент за то су чвршће и стабилније већине у локалним скупштинама, што у многим општинама у РС није постигнуто након посљедњих локалних избора.

Кнежево, Градишка, Србац у којима су мјесецима трајала политичка препуцавања, смјене, обарање скупштинске већине, само су неки од примјера. Показало се да склапање скупштинских већина од већих и неколико мањих странака није пут који води ка стабилности, већ нечему што је потпуно супротно интересу грађана.

Цензус је само једна од ставки, која тражи нека нова модернија рјешења за боље сутра оних који бирају представнике власти, јер немали број њих недуго након освајања мандата добије надимак прелетач. Актуелни закон оставља много простора за разне манипулације и разне политичке прелетаче.

Томе се мора стати у крај, а један од начина свакако су измјене постојећег или доношење новог закона. Ситуације да партија или њен кандидат са шачицом гласова бирача добије веома запажено мјесто у власти требало би, ако не у потпуности елиминисати, онда свести на најмању могућу мјеру. Такође, посебан проблем су прелетачи, односно посланици или одборници који мандат добију са једном партијом, а већину формирају са другом.

То су само неке од ствари које морају добити другачији изглед у годинама које су пред нама. Тај врући кромпир сада је у рукама чланова радне групе која треба да прва рјешења за стабилније сутра свих грађана предложи већ до краја јануара идуће године. Јер је Изборни закон БиХ, ипак, темељ од којег све креће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана