Стоп Лагумџији

Свјетлана Тадић
Стоп Лагумџији

Конститутивна сједница Дома народа Парламента ФБиХ, иако најављена, неће бити одржана сутра и то по наредби СAД и Европске уније.

Aмеричка администрација је јасно поручила Златку Лагумџији и његовим сателитима да неће толерисати противуставни покушај одржавања сједнице Дома народа Парламента ФБиХ и заобилажење воље хрватског народа којег Лагумџија жели да сведе на фолклор.

Из Вашингтона је стигло упозорење да било који покушај сазивања Дома народа прије него што ЦИК верификује делегате из свих кантона отвара озбиљна питања правне природе у вези са легитимитетом тог тијела. Оштру поруку схватио је и дрски Лагумџија па је брже боље отказао већ заказано засједање Дома народа по његовој мјери.

Представници СAД и Европске уније позвали су и странке које коче избор делегата у Дом народа ФБиХ да то одмах учине "јер је то у интересу свих" па се може очекивати да ће у сљедећих седам дана бити интензивирани преговори између омекшаног Лагумџије и легитимних хрватских представника.

Вашингтонско бриселском инструкцијом је заустављено нелегално и противуставно дјеловање СДП-а и његових платформашких јарана што подгријава наду да ће власт ипак бити формирана на основу изборних резултата, а не нечијих приватних жеља.

Иако мијешање страних фактора није пожељно СAД су захваљујући Лагумџијиној дрскости биле принуђене да реагују и спријече ситуацију у којој ће у проблемима разореној БиХ све кренути наопако.

Aли шта ће бити када истекне седмодневни рок који је остављен за "пресабирање". Хоће ли опет бити потребно да се други умијешају да би у ФБиХ било шта било договорено. Ко ће поново да упозори на оно што сви знамо - да ФБиХ и БиХ не могу бити ничија приватна прћија и да се морамо уважавати умјесто мајоризовати. Знајући Лагумџију Aмериканци и Европљани морају остати будни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана