Стоп ауто-мафији

Милијана Латиновић

Велико ангажовање и предан рад полицијских службеника, пишу позитивну статистику ових дана, бар када је ријеч о ауто-мафији. Статистике показују да се број украдених аутомобила у РС из године у годину смањује, па је тако лани украдено свега 165 четвороточкаша, што је рекордно низак број у протеклих пет година.

Добри резултати које постиже полиција враћају људима вјеру у закон и правду. Враћају наду да боље и сигурније сутра постоји и чека свакога од нас.

Свједоци смо да протеклих дана не само да полиција чува наше аутомобиле и пред лице правде изводи разбојнике који харају по паркинзима и гаражама, они и свакодневним радарским контролама на критичним дионицама пута широм Српске, спасавају хиљаде живота. 

Колико год се возачи жељни адреналина и брзе вожње љутили због написаних казни за прекорачење брзине, могу само да им кажу хвала, јер казна за брзу вожњу је ништа наспрам изгубљеног живота.

Иако је статистика позитивна, а рад полиције вриједан хвале, треба стално имати на уму да за лопова нема одмора ни предаха. Они вребају онда када се најмање надамо и када мислимо да смо најзаштићенији.

Колико год је технолошки напредак донио добра у сваком погледу за човјечанство, донио је и неприлике. Напретком технологије, узнапредовао је и "бизнис лопова, па за своје послове користе савремену опрему.

За обичног лопова људи кажу нема кључа ни катанца који не може обити, па тако и ауто-афија, нема тог аутомобила који њима не може пасти у руке.

Ако је судити према оној народној да прилика чини лопова, онда је с обзиром на број четвороточкаша који крстаре друмовима, прилика безброј, а лопова из дана у дан све више.

Не само да вребају аутомобиле, већ их преправљају и подваљују под нову или добро очувану робу. Могли бисмо рећи да мајстори овог заната подмлађују половњаке.

А није ријеткост ни ситуација да добро организовани и уз помоћ софистициране опреме, украдено возило за час раставе на дијелове и потом их продају.   

У страху и неизвјесности најчешће су власници аутомобила марке "фолксваген", "ауди" и BMW, јер су њихови љубимци најчешће на мети разбојника. Међутим, ако полиција овако настави са радом ауто-мафији ће врло брзо доћи крај, а мјере које су даноноћно спроводили ће уродити плодом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана