Што даље од БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Што даље од БиХ

Сага у БиХ у вези са одржаним општим изборима траје и све прогнозе показују да ће потрајати. Стварни проблеми грађана гурнути су у другу, споредну страну. Никако не могу доћи до изражаја од супротстављених страна, од којих и једни и други тврде да су у праву, те бројних протеста илити митинга, пријава Тужилаштву БиХ и ко зна каквих све курцшлуса у вези са одржаним изборима.

Наравно, стварни проблеми не рјешавају се ни у оно редовно стање, али се ако ништа о њима бар прича или обећава да ће се ријешити. Мада и од те приче углавном нема никакве вајде. Нешто на крају пак буде и урађено. Иако ријетко. 

Међутим, у међувремену док једни, други и трећи на бојном пољу износе своје тврдње како су у праву, људи бјеже из БиХ, инфлација шамара немилице са свих страна и људи се боре како да саставе крај са крајем и преживе 15 дана у мјесецу од зарађене плате на домаћем нам тржишту. У другој половини, истог тог мјесеца, живи се на кредит. Мада, нажалост, многи су презадужени тако да не могу склизнути ни у минус на рачуну. 

Борба за пуко преживљавање постала је бојно поље већине грађана у БиХ, осим оних који су задужени за изборни процес те оних који тврде да су побиједили, али и оних који наводе да су покрадени. Они тих проблема сигурно немају, нити ће имати. Наставиће сви они редом да се бахате и возикају у затамњеним стаклима луксузних аутомобила и да примају позамашну плату на рачун грађана.

Снаћи ће се и побједници и губитници. Нико од њих неће изгубити. Сви су редом побиједили. Народ је једини губитник у БиХ. То се, нажалост, доказује сваке друге године, јер је свака таква изборна. Јер ко год да је дошао на власт, народу је било исто. Ништа се ту није промијенило. Не мијењају нам се ни имена изабраних функционера, већ само износ на њиховим рачунима. Нема сумње да ће тако бити и у идућем периоду. А све у складу са инфлацијом. Јер они то, по свему судећи, најбоље осјете.

А ти, јадни народе, једини ти је спас бијег од БиХ. Што и раде. Али су сада само убрзали тај бијег и убацили, што би наш народ рекао, у пету брзину јер виде да у овој наопакој земљи нема спаса. Јер посљедњи примјер у вези са изборима говори да никада нећемо, нажалост, кренути на пут опоравка и развоја, већ ћемо као земља и друштво даље да тонемо.

И након што ова сага у вези са изборима буде завршена сви изабрани функционери биће заокупљени својим и интересима најближих. А, народ, онај што је остао биће заокупљен кројењем планова како побјећи што прије и од БиХ и од изабране нам политичке елите. Ма гдје год отишли није сјајно, али сигурно ће бити поштеђени овог хаоса који влада али и владаће и даље домаћим политичким тржиштем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана