Стижу мигранти

Жељка Домазет

Када је ријеч о мигрантима, БиХ и њене институције су се у вези са овим проблемом упетљале "к'о пиле у кучине", па нити знају како да га ријеше, нити предвиђају шта би их могло снаћи.

Предсједавајући Савјета министара и сви министри БиХ заједно су донијели којекакве планове и са хуманитарног и са безбједносног аспекта. Одржан је и састанак "одабраних министара" са безбједносним агенцијама у БиХ и главним тужиоцем, од кога се очекивало да ће јавност добити одговоре на многа питања која стоје изнад ове неуређене и јавашлуку склоне земље.

Након тог састанка су пред новинарима славодобитно рекли да су сви добили задатке, да се ради на терену, да ће се за смјештај избјеглица употријебити касарне које нису перспективне и читав низ општих констатација.

Међутим, ниједне ријечи нису казали о бројним проблемима. Између осталог, ни о држављанима БиХ који су из ове земље отишли да ратују на страни Исламске држане и који веома лако могу искористити држављанство БиХ и поново се вратити у ову земљу да стварају нову мрежу терориста и бораца за Исламску државу.

Представници институција у БиХ и њени званичници тврде да ће разговарати и са званичницима Европске уније. Министар безбједности БиХ каже да ће се састати са колегом из Хрватске, предсједавајући Савјета министара поручује да су сви добили задаћу и да треба да раде, министар за људска права и избјеглице да треба прихватити мигранте јер је и сама осјетила избјегличку муку и тако редом, а обруч око ове земље се из дана у дан стеже.

Земље Европске уније се ограђују зидовима, од Србије хоће да направе колективни центар, а БиХ чека да јој неко други са стране ријеши проблеме јер је очито да оваква каква јесте то није у стању.

И док званичници институција БиХ састанче и путују, а  имигрантска политика у Европској унији се распада, БиХ би данас-сутра могла да постане велики миграциони центар у који ће улазити како ко хоће и радити шта хоће.

Не буде ли ова земља врло брзо реаговала јер је у великој мјери закаснила за сваку реакцију, врло брзо ће постати простор око којег ће се правити зидови и жице сваке врсте и остављена да труне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана