Стимулације

Горан Маунага

Одговор на питање зашто већина радно способних грађана БиХ жели да добије посао у институцијама на нивоу БиХ лежи и у чињеници да су те институције најдарежљивије кад је у питању награђивање запослених.

Јер, без обзира на свјетску и овдашњу економску кризу и рецесију, те институције понашају се као да су острво - за њих никакав проблем не представља исплата чак милион марака запосленима на име новчаних стимулација.

А то је тако јер се, једноставно, тај новац даје директно из џепова пореских обвезника.

Најгоре у свему је то што су неки од запослених новчано награђени за обављање редовних послова, уз стимулацију која је у појединим случајевима мјесечно премашивала 1.000 марака, а што је утврдила и Канцеларија за ревизију институција на нивоу БиХ.

Али пошто Канцеларија за ревизију нема никакву моћ кад је у питању примјена санкција за наведене прекршаје, може се очекивати да се растрошне институције на нивоу БиХ наставе понашати као и до сада.

Стимулације су појединцима исплаћиване у континуитету, што износи и више од 4.500 марака. Образложења за такво бацање новца обвезника више су него прозаична: ради се о "ефикасном, благовременом и квалитетном обављању задатих послова".

Као да запослени већ не примају подебелу плату за послове који би управо тако и требало да буду обављени без накнадних новчаних награда.

У крајњи, већ добро познати безобразлук водећих људи институција на нивоу БиХ, уклапа се и чињеница да су стимулације у 2013. години знатно повећане у односу на 2012. 

То говори да никакве свјетске кризе ни рецесије за њих не постоје, да их они и њихови запослени никада нису ни осјетили. Као и то да је БиХ за њих и оне сличне њима - прави  елдорадо.

Несумњиво је да је потребно донијети правилник којим ће бити прецизирана висина накнаде за рад, рецимо, у дисциплинским комисијама, али ће, знајући досадашњи начин рада наведених институција, неизбјежног заобилажења закона бити и тада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана