Стимулације

Свјетлана Шурлан

С обзиром на то да се радницима у институцијама БиХ током године исплате позамашне стимулације, у БиХ би по принципу реципроцитета све требало да цвјета.

То, више је него очигледно, није случај, па се поставља питање знају ли руководиоци институција БиХ за шта уопште награђују своје запослене?

Министри, директори и други руководиоци очигледно не знају да се стимулација исплаћује раднику који је обавио додатни - екстрапосао и који наравно иде у корист институцији у којој ради. Међутим, одговорни у институцијама БиХ радницима стимулације исплаћују за обављање редовних активности, за шта исти ти радници наравно добијају и плату.

Од 20 па до више хиљада марака износ је који органи БиХ практикују да исплаћују као награде радницима, јер су “квалитетно и ефикасно обављали редовне послове”.

Да су бар и те редовне послове урадили како треба, па да их стимулишу, него ни то није случај. Ревизори су у већини институција утврдили да не постоји оправданост награђивања запослених. Срамота!

Срамота јер постоје хиљаде незапослених, а новац се не улаже у отварање нових радних мјеста, већ се слива у џепове, већ ионако добро плаћених, чиновника.

Потребно је наравно нагласити да исти ти чиновници најчешће не раде свој посао, нису квалификовани за мјеста на која су постављени, а доказ за све то налази се једноставно пред очима свих, у суморној свакодневици БиХ.

Још би можда и било неког оправдања за такво понашање, да поред стимулација нема исплата и разноразних регреса, накнада, плаћања мобилних телефона, горива, пића и ића на шта оду милиони марака.

Али не, све се то мора исплатити, и то наравно из државне касе. А како? Тако што су закони у БиХ недоречени, половични, наштимани... баш као и сама БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана