Стихови нашег дјетињства

Милијана Латиновић

Дјела великана српске књижевности, какви су Јован Јовановић Змај и Бранко Ћопић, неизоставан су дио дјетињства свакога од нас

Нема човјека на брдовитом Балкану који није, бар онако успут чуо за Ћопићеву „Јежеву кућицу" или Змајев „Свет", а многи и деценијама након што су изашли из ђачке клупе радо рецитују стихове ових пјесама.

Међутим, те стихове, уз које смо сви стасавали, неко је промијенио, а дјела ових великана добила су потпуно друго значење и смисао.

Јежурка Јежић, постао је делија стара, а у стиховима пјесме „Свет" поткрала се идеологија комунизма. Ђаци широм Српске, у зависности од богатства писане ријечи на полицама школских библиотека, уче различите верзије ових пјесама, а у већини тих књига налазе се измијењене верзије.

Ко је и када направио грешку, случајну или намјерну, тешко је утврдити. Још теже је објаснити седмогодишњем дјетету да је пјесмица коју је научио његов друг из клупе исправна, а она коју је оно научио погрешна.

У небраном грожђу нашли су се и родитељи и учитељи, који не знају шта да кажу дјеци и који тврде да годинама уназад, узалуд упозоравају на грешке у уџбеницима.

Колико су пропусти очигледни, најбоље потврђује чињеница да на многе грешке укажу и сами ђаци који су тек стасали да на својим нејаким плећима понесу школску торбу. 

Они који пишу уџбенике у РС позивају се на законе, прописе и људе од струке у својим редовима, који по њиховом мишљењу знају шта раде. А да ли заиста знају, о томе нека суде они који су читали оригинална дјела Змаја и Ћопића.

Можда је коначно дошло вријеме да се надлежни ухвате у коштац са пропустима у образовању којих је сваким даном све више. Сигурно је да би пуне руке посла имао свако ко би засукао рукаве и одлучио да провјери шта то наша дјеца уче у школи и ко и на који начин бира књижевна дјела која ће се наћи међу корицама читанки и лектира.

Ко је оскрнавио дјела Змаја и Ћопића, након толико година више није ни важно. Битно је да они који данас пишу уџбенике исту грешку не понављају и коначно у читанке и лектире уврсте оригинална дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана