Стигли црни дани

Маријана Миљић Бјеловук

Већина грађана Српске је претходних година од ионако скромних примања издвајала и чувала новац за још горе и црње дане. Ти дани су дошли јер ту цркавицу, коју су одвајали од уста претходних година, почели су да повлаче из банака.


 На то су их приморали пад ионако скромних примања те страх од неизвјесности шта ће бити због пандемије која коси све пред собом. Такође, поједини остају и без икаквих примања па из банака повлаче оно што су сачували како би могли преживјети у овим тешким временима.

И тај фонд који су сачували сигурно за већину радника није богзна шта, тако да ће и он убрзо остати празан, а грађани препуштени проналаску новог метода преживљавања. У томе су, изгледа, постали прави економски стручњаци, јер из године у годину проналазе нову рачуницу како преживјети са све мање и мање новца.

Штедњом се не могу похвалити они који воде ову земљу и који расипају новац на све могуће стране, од разних путовања, набавки лимузина, до којекаквих репрезентација на којима се окупљају око стола пуног разних ђаконија и сликају. Таквим својим немаром троше новац ових пореских обвезника који годинама од своје цркавице одвајају новац за штедњу и траже методе за преживљавање са што мање новца.

Наравно, муку им задају и банкари код којих држе новац, јер су камате на чување новца у банкама минималне, а оне на кредите, без којих скоро ниједно домаћинство у Српској није, максималне. Ти исти банкари и у овој кризу нуде мораторијум на отплату кредита који, изгледа из искуства већине, на крају скупље кошта него да редовно измирују рате које стижу на наплату. Али од кога је помоћ понуђена, није се могло више ни очекивати.

Очигледно је да нова криза немилице удара. Јер поред вируса корона који оставља несагледиве посљедице, обични грађани у тренутној ситуацији немају разумијевање ни од појединих институција, послодаваца, банкара...  Чекајући боље сутра свих ових претходних година, дочекали су само горе сутра. Боље сутра очигледно не постоји на овим просторима. Наравно, постоји за појединце, али за већину никако и они, као што је случај био и до сада, боље могу само да потраже у неким европским земљама. Тако је било до короне, а сигурно се и након ње неће много тога промијенити.

Они који обећавају по ко зна који пут да ће срезати набавку аутомобила, службена путовања и непотребне издатке, и даље неће штедјети када је у питању новац грађана који ће и даље тражити рачуницу за преживљавање све док не спакују кофере и потраже боље сутра у некој од европских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана