Стигао је ССП

Жељка Домазет

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ је добила још једну шансу да се приближи Европској унији, чиме би направила корак напријед ка свијету у коме се зна ред и поштују закони.

Споразум је потписан прије осам година, али од тада се слабо шта урадило. Због различитих максималистичких циљева и захтјева да ова земља буде централизована годинама се не рјешавају ни систем координације, ни одлука у случају "Сејдић и Финци", који су били услови да би БиХ могла поднијети кредибилну апликацију за чланство у ЕУ.

Те ствари Српска је одавно ријешила и понудила рјешења партнерима у Федерацији, али се чекало и тренирало стрпљење вјерујући да ће та питања из Српске бити ријешена онако како су замислили политичари у Сарајеву. Тако је вријеме неумитно пролазило, а реформе са којима се ова земља кад-тад мора суочити су стајале у мјесту.

Да више никаквих дилема не би било и да сви у овој земљи коначно схвате, поручио је недавно и специјални представник Европске уније, који је јасно рекао да Републици Српској нико не може узети надлежности и да ова земља своје законодавство и прописе мора усагласити са оним у Европи.

Сада када је коначно ССП ступио на снагу Европска унија је још једном широм отворила врата БиХ, али да би она могла прећи праг мораће спровести реформе како у социјалном и економском сектору, тако и у сектору правде и јалове прекобројне администрације.

Званичници БиХ су и овога пута европским партнерима обећали да ће свесрдно радити на реформама, али да ли ће и овога пута само остати на обећањима остаје да се види. Обавезе механизма координације и одлуке суда из Стразбура још стоје, а како и када ће их ова земља ријешити видјећемо. Обећања су ту, али сама обећања неће донијети бенефите који су сада пред БиХ. Не буде ли радила оно што јој је у задатку и даље ће остати на маргинама без обзира на то што је ССП на снази. Снага у реформама свакако ће бити еквивалентна бенефицијама које су њима добијене.

Остане ли и даље споразум само мртво слово на папиру, његову снагу неће осјетити нико. Не буду ли се доносили закони и спроводиле реформе, врло лако се овој земљи може десити да још једну шансу прокоцка и да цивилизовани европски свијет само констатује да је ријеч о земљи која је безизлазан случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана