Штедње ни на видику

Маријана Миљић Бјеловук

Апетити институција на нивоу БиХ за додатни новац из године у годину постају све већи и нико од њих, упркос свим најавама и обећањима да ће престати са досадашњом праксом, не жели да подвуче црту и почне да штеди.

Да је расипништво, али у овом случају јачим темпом планирано и у идуће три године у БиХ, показују захтјеви за додатни новац и то у милионским износима који су стигли из чак трећине институција.

Додатни новац, наравно, траже они који већ троше на десетине и стотине милионе марака, односно оне институције које су навикле да у свом буџету имају милионе за лагодан живот и које желе да и тако буде и даље.

У највећој мјери тај новац желе да утроше углавном за плате, додатна запошљавања, аутомобиле... Хиљаде и милиони су им потребни и за нову столарију и опрему.

Нема, наравно, ништа спорно у томе да се купује и обнавља оно што је потребно, да се ако треба и плате повећавају, али је у случају институција на нивоу БиХ много тога под знаком питања. Јер годинама и ревизори и многи други упозоравају на нерационалну и превелику потрошњу, на беспотребне издатке и на бројне пропусте.

Најбољи је примјер Министарство одбране, које је највећи потрошач и које има највеће апетите за додатни новац. То Министарство треба додатних 64,7 милиона КМ. Новац би, како кажу, уложили у набавку материјала, одржавање опреме и објеката, уговорене услуге, али и набавку моторних и ваздухопловних возила. У исто вријеме, исто то министарство купило је храну којој истиче рок и то у количинама које не би могле да потроше ни све војске у региону. Другим ријечима, огроман новац који добија, а који је новац свих грађана ове земље, буквално баца на депонију.

А није Министарство одбране усамљен примјер. Годинама бројне институције губе новац на прекомјерном телефонирању, путовања, непотребним судским споровима, запошљавању радника за посао који већ неко ради...

Сасвим је јасно да простора за штедњу има. Исто тако је јасно да поједине институције немају довољно осјећаја за штедњу, а велико је питање да ли ће га икада и имати. Зато не само да им додатни новац не треба одобрити, већ треба добро испитати шта и како троше и гдје им се буџет може додатно срезати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана