Штедња

Маријана Миљић Бјеловук

Већини људи у Српској у данашње вријеме недосањани је сан куповина стана или аутомобила, јер су свакодневно заокупљени бригом како да прибаве храну и како да преживе.

Због све теже материјалне ситуације домаћинства у Српској смањила су куповину квалитетне хране и гардеробе, а све више избјегавају да плаћају рачуне и све више су се посветили куповини јефтиних и нездравих намирница. Кажу да једино на тај начин могу преживјети. 

Муке и битка за живот због све веће несташице не јењавају, већ из дана у дан постају све теже, а утјеху многи налазе у изласцима у кафиће и клубове и попуњавајући лозове на лоту и у кладионици. Како се новац нађе за ове “непотребне” трошкове, а за храну не, нико не зна.

Једно је сигурно, ситниш који се скоро свакодневно “утапа” у касе кладионица увијек се нађе.

Исти тај ситниш за куповину књиге или пак ситна задовољства као што су одлазак у биоскопе или позориште, данас је све теже пронаћи.

Оваквим понашањем сигурно се баве и психолози и социолози, али не треба пуно анализирати да бисмо закључили да се за ситна задовољства увијек нађе новца, али је кукање да се живот свео на пуко преживљавање исто тако постало незамјењив дио живота већине људи.

Стагнација плата и све већи трошкови живота пореметили су свакодневицу обичног човјека и то је тачно, али неке навике ипак се нису промијениле.

Мало је оних који могу све себи да приуште, али још мање ће их бити јер криза не јењава и цијене скачу из дана у дан.

Aли чињеница да се људи у кризи не одричу посјете кафани или кладионици показује да се на овим просторима зна како преживјети, па и онда када је најтеже. A нама је најтеже већ годинама, зар не?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана