Штедња у БиХ

Маријана Миљић Бјеловук

Институције у БиХ хвале се већ годинама како штеде на свему и свачему, да су трошкове срезале на минимум и да све раде да би издаци били што тањи.

Стварност је, међутим, сасвим другачија јер заправо немилице троше новац гдје стигну и како стигну.

Не хиљаде, већ милиони цуре на све стране, а да је тако показује и извјештај о извршењу буџета институција БиХ у којем је наведено да је за њихово функционисање само за прва три мјесеца ове године дато чак 200 милиона КМ, што је за 6,1 милион више него у истом периоду лани.

Кривица за нагли скок трошкова овог пута приписана је јубиларним наградама и изгубљеним судским споровима. Вјероватно ће за веће трошкове у другом тромјесечју ове године, као и наредне, бити "одговорне" неке друге накнаде јер, ето, надлежни их као и увијек до сада не могу никако контролисати и зауставити њихов раст.

Челници институција БиХ, који су главни кривци за исисавање новца из буџета, ако ништа друго, треба бар да имају на уму да је највише новца, као и увијек до сада, завршило у њиховим новчаницима и на рачунима службеника. 

Да је тако показује и податак да је за бруто плате и накнаде руководилаца, сарадника, савјетника и других из буџета исплаћено 131,16 милиона КМ, што је на прошлогодишњом нивоу.

Међутим, на истом нивоу нису задржана издвајања за накнаде трошкова запослених, јер је за те намјене искеширано 31,58 милиона КМ што је за 5,5 милиона КМ више у односу на прво тромјесечје 2015. године.

Штедње нема на путовањима, јер су ти трошкови повећани за 0,3 милиона, док су рачуни за превоз и гориво скочили за  2,7 милиона КМ. А годинама се упозорава да се за ове намјене троши превише новца.

Очигледно је да штедње није било скоро ни по једној ставци, а како је кренуло, неће је ни бити јер за то нема воље и жеље.

Сасвим је јасно да ће овакво стање у БиХ бити све док не буде покренуто питање оправданости постојања појединих институција, које су основане с циљем исисавања милиона из буџета.

А за све ће, као и увијек до сада, испаштати "обични" грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана