Штедња и задужења

Ма­ри­на Чигоја

Штедња у РС, а поготово штедња становништва, посљедњих година константно је у порасту, док је кредитна активност поприлично застала.

Задужују се још увијек грађани, али углавном за свакодневне потребе, посуђујући само онолико колико морају. Велики кредити су изостали и због тога и не чуди податак да камате на штедњу падају. 

На значајно повећање штедње протеклих година сигурно је утицао страх људи од губитка посла. У таквој ситуацији већина се одлучивала да чува новац и да максимално смањује трошкове. Посљедица гомилања новца у банкама, усљед раста штедње коју није пратило кредитирање, управо је пад камата.

С друге стране, високе камате на кредите, опрезна кредитна политика банака, али и лош пословни амбијент главни су разлози због којих је кредитирање готово замрло. Данас видимо да се предузећа скоро уопште не задужују, да нема улагања у производњу, нема стварања нове вриједности, а да и кредите које већ имају веома тешко враћају.  

Иако су банке у РС ликвидне и у првом полугодишту су значајно повећале добит, и сами банкари истичу да би, уколико се кредитна активност не повећа, могли да се нађу у проблему.

Очито је да се грађани плаше узимања већих кредита, одлажу куповину и чекају боље сутра. Они богатији који би могли да инвестирају чувају новац, док они сиромашнији узимају позајмице, мање кредите како би преживјели од плате до плате.

Шта је рјешење?

Иако су и камате на кредите у паду, сигурно је да банке имају још простора за њихово снижавање. Истовремено, неопходно је растерећење привреде која грца у дуговима и све теже може да их враћа, тако да би и добијање нових кредита било само пресипање из шупљег у празно.

У садашњој ситуацији чини се да се сви вртимо у зачараном кругу. Предузећа све теже измирују обавезе и према банкама и према држави, а због лошег пуњења буџета ни држава не може да измирује своје обавезе. С друге стране, банке имају новац, али немају коме да га дају.

У таквим условима депозити као основни извор финансирања пословања банака постају висок трошак за банке, па зато и не чуди што се у неким развијеним земљама већ примјењују негативне каматне стопе на штедњу.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана