Штедња и хаварија

Милош Васиљевић
Штедња и хаварија

Све већи број житеља Српске, након абнормалног поскупљења пелета и дрвета на тржишту, прелази на гријање на струју, што би у зимском периоду могло изазвати, осим “дебљих” рачуна, и губитке на мрежи, те све учесталије кварове. Природан је ово слијед ствари.

Година, у којој ништа није извјесно осим поскупљења, донијела је разне терете нашем становништву, а све је већи број оних који су дигли руке од пелета, па ће свој породични кутак гријати најчешће на струју. Котловницу и шпорете, по свему судећи, замијениће радијатори и то с разлогом.

Након огромних поскупљења и инфлације, становништво покушава да нађе начин да кућни буџет издржи све потребе и потраживања. И у томе им није лако.

Могло би то донијети и проблеме дистрибутивним предузећима, јер ће се сада због оптерећења бити и више кварова и прегоријевања осигурача на трафо-станицама, тако да није искључено да може доћи до хаварија. 

С друге стране, сви возачи ће замјену пнеуматика платити скупље ове године и за 30 одсто. Иако те “гуме”, како их жаргонски називају, имају рок трајања, власници четвороточкаша одлажу њихово мијењање колико је то могуће. То потврђују и вулканизери, јер нема гужви. Према простој рачуници, за четири пнеуматика човјек који има просјечну плату најмање њену половину мора издвојити за ту намјену. Из тог разлога и долази до одлагања, а све због штедње.

И гдје год, на све четири стране наше земље кренемо, најчешћи термин са којим ћете се суочити у конверзацији је “проблем”. Које врсте, зависно од струке и бранше. Управо ти проблеми нису заобишли ни запослене у Центру за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци, који хоће своја права, која им, како кажу, припадају, кроз синдикалну борбу.

И док је некад сарајевска “Зетра” била поприште најважнијег догађаја у земљи званој БиХ, односно Зимских олимпијских игара из 1984. године, данас  су све очи упрте на тај објекат, гдје броје, пребројавају, сабирају и одузимају. 

Избори су прошли, али проблеми нису. Обични људи, између осталог, траже начин да дођу до што мањег рачуна за струју или да замијене пнеуматике по што повољнијој цијени, како би пребродили и ову зиму, која ће сигурно бити хладна, каква год да буде температура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана