Стечајни дужници

Свјетлана Шурлан

Да у БиХ не постоје контролни механизми који би омогућили да ова држава у потпуности функционише као правно сигурна, показује и огроман дуг за ПДВ који се годинама гомила.

Још већа је срамота то што вртоглаво расте дуг предузећа у стечају, односно оних која у већини случајева ништа не раде, а истовремено гомилају дугове, и то милионске.

За двије године, од 2008. па до 2010, број предузећа у стечају је удвостручен, а њихов дуг за ПДВ са око два милиона марака скочио је на више од осам милиона.

Ни тада није ништа предузето, никоме није пало на памет да види шта се дешава с предузећима, да заустави раст дуга, да убрза стечајне поступке.

Једноставно, нико се није сјетио да мало примијени законе, какви год да су.

Тако се наставило гомилање дуга, а и предузећа у стечају, па се у идуће двије године дошло до цифре од око 13 милиона КМ дуга у скоро 300 предузећа.

За још два милиона порастао је тај дуг ове године... и, по свему судећи, нема, нити ће бити тенденције његовог пада.

А и како би било када институције система не раде свој посао како треба, не спроводе се закони, што је још горе не поправљају се, не изричу се казне за непоштовање закона, а тек ту и тамо некоме буде заплијењена имовина на име наплате дуга.

Многима који су оставили вишемилионске дугове очигледно се дуги низ година гледа кроз прсте.

Показује то и чињеница да се већ скоро годину говори о коначној објави списка највећих дужника за ПДВ, да се види ко то крши закон и ко гомила дуг.

Иако се сви декларативно залажу за објаву списка, њега до данас нема. Сви сносе одговорност за овакво стање, баш за то се сви и извлаче једни на друге.

У исто вријеме казни за (не)одговорне нема, као ни за криминалце који сву ненормалност БиХ и те како користе да профитирају. Свака част и једним и другим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана