Стечајеви

Маријана Миљић Бјеловук

Каква је ситуација у привреди Српске најбоље говоре подаци да у стечају мјесечно заврши девет предузећа, а за додатних чак 54 катанац на браву стави ликвидација.

Те цифре су забрињавајуће, а додатну узбуну ствара и то што се те бројке повећавају у односу на раније године. Све то говори да домаће тржиште још није успјело да се очисти од криминалних фирми и оних које не могу настављати са даљим пословањем због низа проблема који их гуше. 

Те фирме које затвара стечај и ликвидација иза себе остављају раднике који су приморани или да иду на биро или пак, као и сви остали, да потраже срећу у Словенији, Њемачкој, Италији, Аустрији…

Шта је разлог што све више предузећа ставља кључ у браву, остављајући иза себе милионска дуговања, сви знају. Знају и како ријешити тај проблем, али очигледно за то нема воље.

Та предузећа никада не би ни имала милионска дуговања само према буџету РС да им није допуштено да их акумулирају. На крају обично буду отписана и ником ништа. Тако је само у овој години за шест мјесеци на тај начин испарило ни мање ни више него 35,52 милиона марака.

Тој цифри свакако треба додати и милионска потраживања радника, али и других.

Тако је било ранијих, тако је ове, а биће и идућих година.

И док милиони нестају, појединци се богате и када више немају одакле извући ниједну марку, затварају предузећа и отварају неко друго, на којем примјењују исти метод богаћења.

С друге стране, поједина предузећа, која поштено раде, пропадају јер једноставно не могу опстати на тржишту. Гуше их како ови што илегално послују, тако и превелики намети и немар надлежних.

Дакле, комплетан систем је заказао. Ако се надлежне институције не ангажују, пљачка и уништавање предузећа ће се наставити, а највеће посљедице сносиће радници и буџет РС, из којег ће сваког мјесеца да цуре милиони марака. Ако, пак, нешто предузму на том питању, одмах ће помоћи и оним предузећима која поштено раде. Једино на тај начин може се помоћи привреди РС. Рецепт сви знају, само је питање желе ли да га примијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана