Стечајеви

Маријана Миљић Бјеловук

Предузећа у Српској налазе се у све тежој ситуацији и велики број њих нестаје са тржишта, а радници који су у њима зарађивали за живот проширују листу незапослених на бироима.

Да је тако показују и подаци да је само за шест мјесеци ове године у стечају завршило 70 предузећа, што је у просјеку 12 фирми мјесечно.

Поред тога, ако тај податак упоредимо са истим периодом прошле године, број покренутих стечајева иде узлазном путањом, јер је у првом полугодишту 2015. стечај покренут код 65 пореских обвезника, а двије године раније у 54 фирме.

Сасвим је јасно да ће се, како година одмиче, све више у фирмама спомињати ријеч стечај, а највише ће, као и увијек до сада, испаштати радници, који годинама живе у страху и од минималца у тим фирмама прехрањују своју породицу. Посљедице су већ одавно видљиве и по буџет Српске, у којем ће и даље недостајати милиони марака од пореза и доприноса.

Наведени подаци треба да буду аларм за узбуну свим надлежним, јер ако се овим темпом настави гашење предузећа у Српској, ускоро ћемо број фирми моћи лако сами да пребројимо и за то нам уопште неће требати ни судски регистри.

У већини фирми у којима се стечај покреће новца нема и продајом њихове имовине често се само намирују трошкови стечаја.

Кап која прелива чашу јесте и то да поједини стечајеви у Српској трају и по деценију и по, а да радници, као и низ других повјерилаца, остаје кратких рукава. Јер ето, новца је остало само за намирење стечајног поступка.

Сасвим је јасно да криваца за овакву слику у Српској има на све стране, од Пореске управе, која на вријеме не реагује и појединцима "гледа кроз прсте" до појединих привредника којима је једини циљ да се обогате на леђима радника, јер је јавна тајна да им често дају и минималац на који не уплаћују порезе и доприносе.

И једни и други на крају треба коначно да подвуку црту и да раде свој посао. Порески инспектори да редовно конктролишу измирење обавеза, а поједини привредници да не уништавају предузећа и искориштавају раднике, јер треба да се користе испробаним рецептом да задовољан радник доприноси повећању добити.

Уколико се одлуче за досадашњу праксу, очигледно је да се не пише добро ни запосленима, ни буџету Српске, из којег, сасвим је јасно, због појединаца који не раде свој посао, сваког мјесеца исцури на милионе марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана