Стечајеви

Маријана Миљић Бјеловук

У посљедње четири године у Српској је покренуто 595 стечајева и отписано 180 милиона марака за порезе и доприносе које је Пореска управа РС требало да наплати од фирми над којима је покренут стечајни поступак.

Очигледно је да предузећа у Српској пропадају, стечајеви трају дуги низ година, а од фирми не остаје ништа друго него само љуштуре.

Због свега тога највећу штету трпи Српска, јер се у буџетску касу слије тек незнатна сума новца од укупних потраживања.

Поред буџета који има огромне губитке, посљедице стечајева трпе и радници који остају без посла, завршавају на бироима и тамо чекају боље дане, који сигурно неће ускоро доћи.

Сви ови показатељи треба да буду аларм за узбуну надлежним институцијама, прије свега Пореској управи која би требало на вријеме да покреће стечајне поступке, а не тек онда када је фирма доведена на ивицу провалије и када од ње није остало ништа.

Стечајни управници већ годинама упозоравају да се стечајни поступци не покрећу на вријеме, већ тек онда када од фирме остану само оронули зидови и када потраживања за порезе и доприносе достигну неколико милиона марака.

Очигледно је да Пореска управа није чула вапаје стечајних управника и упозорења радника јер узалудни су покушаји наплате дуговања од фирме која се већ сурвала у провалију.

Надлежне институције, које су под политичким, социјалним и другим притисцима, треба да се коначно пробуде и ослободе тих притисака те да одреагују на вријеме и почну да раде посао за који су надлежне.

Пореска управа мора да пронађе рјешења како да побољша наплату обавеза јер се у вријеме економске кризе ниједна марка не смије испустити.

Ако се надлежни органи, прије свега Пореска управа, не ангажују више на овом пољу, највеће посљедице претрпјеће буџет Српске из којег ће мјесечно цурити милиони марака.

У времену економске кризе то ниједна институција не би требало да допусти, па самим тим ни Пореска управа, која треба да почне на вријеме да убире оно што припада буџетској каси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана