Статусни симболи

Горан Обрадовић
Статусни симболи

Економска криза тресе цијели свијет, неке земље су на ивици банкрота, али ипак постоје људи који и у таквој ситуацији могу себи да приуште аутомобиле вриједне више од милион марака.

Таквих, вјеровали или не, има и у нашој земљи.

Тако се однедавно на бањалучким улицама може видјети луксузна лимузина "мерцедес S 600 guard", за коју је поносни власник издвојио невјероватних 1.063.000 марака.

Ријеч је о једном од најлуксузнијих аутомобила који се уопште могу купити у Европи, а које и у много богатијим земљама само појединци могу себи да приуште.

Њега купују углавном они богаташи који страхују од отмице или напада, јер је ријеч о возилу које је блиндирано и непробојно за метке.

Обичним грађанима, који се боре да сваког мјесеца колико-толико покрију све трошкове, остаје само питање колико та особа уопште има новца, када толико може да­ издвоји за "обични" аутомобил.

Ипак, није власник "мерцедеса" једини. Поред овог "мерцедеса" у БиХ је ове године увезен један од најлуксузнијих џипова, а ријеч је о "кадилаку есцаладе", који је плаћен "само" 350.000 марака. Осим њих, увезено је и неколико "Aудијевих" лимузина које су плаћене више од 100.000 марака. По "комаду", наравно.

Нису само ова возила доказ да, када су у питању статусни симболи, неки наши становници уопште не штеде новац нити су, изгледа, чули за кризу.

Тако је у првих једанаест мјесеци прошле године у БиХ увезено нешто мање од 31.000 аутомобила који су укупно коштали 360 милиона марака, док је ове године за сада увезено више од 43.000 возила, чија је укупна вриједност 482 милиона марака.

Економисти су дефинитивно у праву када кажу да куповина аутомобила, нарочито оних скупоцјених, расте сразмјерно расту сиромаштва и по томе смо у рангу са Европом. A да ли ће као и у европским земљама и код нас бити провјеравано одакле појединцима паре за луксузне аутомобиле, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана