Старовласи

Жељка Домазет
Старовласи

Православни свештеник Јеремија Старовлах, његов син Aлександар и супруга Виторка прије шест година нашли су се на мети наоружаних војника SFOR-а.

Јеремија и Aлександар тада су брутално претучени у свом дому, послије чега су једва остали живи, а посљедице напада осјећају и данас.

И поред вишегодишњих дипломатских покушаја да породица Старовлах добије било какву надокнаду за све оно што су им учинили SFOR-ови војници, званичници NATO-а као насљедници ових мировних мисија, то су одбијали тврдећи да они нису дио Техничког споразума који је БиХ потписала са SFOR-ом. Ови наоружани "мировњаци" чак су ишли толико далеко тврдећи да је захтјев за надокнаду штете одбијен јер је штета наступила као резултат акције и да се самим тим њихова одговорност поништава.

Нејасно је ипак у свему томе због чега NATO званичници само у "случају Старовлах" нису захтјев породице за надокнаду штете прослиједили ни до Комисије за накнаду штете ни до Aрбитражног суда, иако су се у свим другим случајевима истим или сличним попут "случаја Старовлах" надокнада и одштета рјешавали рутински и без икаквих проблема.

Шта и кога су у свему овоме штитили и крили званичници NATO-а још увијек је нејасно.

Не чуде стога ријечи Јеремије Старовлаха који каже да би волио "лицем у лице" да упита команданта SFOR-а који је руководио акцијом какву је наредбу дао и да ли су је војници који су учествовали у акцији поштовали или су изашли из њеног оквира.

Пита се још Јеремија да ли ће командант SFOR-а упитати медицинске стручњаке Тузле, Београда и свијета да му кажу какве су повреде нанесене његовом сину Aлександру и њему и због чега су их немоћне толико тукли да је Aлександру лобања пукла чак на девет мјеста и да му одговоре због чега су овог младића у највећој животној снази онеспособили за цијели живот.

Додао је Јеремија да му је жао што одштету мора да тражи од БиХ умјесто да одговоре и одштету дају и плате они који су је и нанијели.

Међутим, у свему овоме остаје отворено питање због чега и за име чега је БиХ дозволила да овакви назови миротворци понижавају и њене становнике и њу у цјелини.

Наравно, све то без икаквог образложења и извињења, а камоли надокнаде штете.

A колико БиХ сама буде држала до свог достојанства толико ће до њега држати и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана