Стара, добра Европа

Дарко Момић

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је прије двије вечери да је ЕУ ограничила извоз медицинске опреме за државе ван ЕУ и истакла да је извоз дозвољен само уз изричито одобрење држава чланица.

“То значи да ова медицинска опрема може да се извози у државе које нису чланице ЕУ само са изричитим одобрењем влада земаља чланица Уније. Ово је нешто што смо морали да урадимо због заштите нашег здравственог система”, објаснила је предсједница Европске комисије. Фрау Фон дер Лајен поручила је да та одлука “подразумијева солидарност између земаља чланица када је ријеч о дијељењу и коришћењу медицинске опреме унутар ЕУ”.

Тим њеним ријечима скинута је маска са лажног душебрижништва Запада за грађане западног Балкана и на видјело је изашло лицемјерје “старе, добре Европе”. Показало се да свакодневне изјаве и обећања званичника ЕУ о европској будућности ових простора нису ништа више од вербалне бриге иза које се у ствари крије просто проширена реченица која гласи: - Шта нам је обећати!

Ипак, Европа је сву своју лицемјерност показала јуче када је портпарол Европске комисије Ерик Мамер изјавио да “у Европској унији не постоји забрана извоза медицинске опреме, маски и респиратора, већ режим дозвола”. Значи, нисмо ми забранили извоз медицинске опрема потребне за сузбијање епидемије вируса корона, већ смо увели посебне дозволе које “море бит' бидну, ал' не мора да значи”. Има наш народ за то прикладнију пословицу у којој се спомиње пас и знате већ шта, али због пристојности која приличи “Гласу” није прикладно цитирати је.

Елем, суштина је да не треба бити једнако лицемјеран, па замјерити земљама чланицама ЕУ што прво желе да заштите своје држављане, јер је и Бог прво себи створио браду, али послије оваквог потеза у вријеме глобалне пандемије од које страхује цијели свијет, само ријетки ће задржати потпуно позитиван став према “европским вриједностима”.

Било би добро када би политичари у БиХ, а прије свега у политичком Сарајеву, бар извукли поуку из ријечи фрау Фон дер Лајен о “подразумијеваној солидарности између земаља чланица ЕУ”, па када би схватили да нам је неопходна солидарност унутар БиХ, а не слијепа вјера у обећања са запада и призивање интервенционизма.

Нажалост, прије ће бити да ће наставити са политиком која ће нас држати на мјесту на којем је за добијање помоћи у тешким временима (у овом случају медицинске опреме) потребна посебна дозвола, него увести унутар ЕУ. Другим ријечима, изборићемо се ми са короном и без помоћи из Европе, али са политичким коровом ћемо још дуго морати да се боримо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана