Станови као на траци

Данијела Бајић

“Гдје год нађеш згодно мјесто, ту зграду посади”. Овом паролом се у посљедњих неколико година воде многа грађевинска предузећа у Републици Српској, гдје потражња станова никад није била боља.

Тржиште некретнина у Републици Српској је једноставно експлодирало, стамбене зграде граде се на сваком кораку.

На тржишту широм РС могу се наћи станови у изградњи, а нарочито понуде новоизграђених станова који неријетко буду распродати и прије него што буде завршена изградња објекта.

Иако се већ дуго говори о исељавању становништва те све мањем броју грађана у Српској, непрестано расте потражња за становима, због чега њихова цијена иде у небо.

У страху да потражња не надмаши понуду, грађевинска предузећа не стају, ниче зграда до зграде, тик једна уз другу, поређане као домине.

Поставља се питање да ли ће нових станова бити више него становника и да ли је балон пред пуцањем?

Ако је судити по економској теорији и најавама из земаља региона, врло је могуће да би у скоријој будућности могло доћи до слома тржишта некретнина, јер су посљедње двије до три године цијене станова у Српској порасле за више десет одсто, посебно у Бањалуци, коју у стопу прате Требиње и Бијељина. 

Да је тако најбоље свједочи податак да се цијена квадрата новоградње у Требињу тренутно креће од 1.700 до 2.700 КМ,  док је просјечна цијена у Бањалуци 2.200 КМ.

Мада, може се претпоставити да је један од разлога масовне потражње за становима лака зарада.

Сваки други стан, на примјер, у Бањалуци даје се у закуп. Многи, који већ имају кров над главом, станове купују путем хипотекарног кредита, након чега га изнајмљују.

Након одређеног времена имају стан, а да у њега готово ништа не уложе, јер ту су подстанари да отплаћују рату по рату.

Осим тога, неко прода очеву шуму, купи стан, оде вани и заради 100.000 марака па купи стан, рецимо, у Бањалуци, Требињу или Палама.

Ту је и наша дијаспора која избјегава да држи новац на рачунима јер европске банке и те како наплате чување пара, тако да је за њу куповина стана много исплативија инвестиција, док, с друге стране, младе породице имају реалну потребу за стварањем дома и ту нема много осцилација у куповини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана