Станоградња

Никола Лугић
Станоградња

Aко је судити по броју станова изграђених прошле године, станоградња у Српској је у великим проблемима.

Од 32 општине у чак 18 није изграђен ниједан стан, а иако су улагања у изградњу стамбених зграда у 2009. години била мала, прошла година показала је да може и горе, те је у сектору станоградње уложено 26 милиона марака мање него годину прије. Разлога за такву ситуацију сигурно има много, а један од најзначајнијих је свакако свјетска економска криза којој се за сада не назире крај. Економски стручњаци тврде да ће управо сектор грађевинарства први показати опоравак од кризе, а како ствари стоје то неће бити ускоро.

Станоградња је уско повезана са потражњом на тржишту некретнина, а мања понуда условила је веће цијене квадратног метра. Када се то сабере са скупљим стамбеним кредитима, није ни чудо што је потражња мала и што у данашње вријеме нико не купује станове.

Пошто нема заинтересованих за куповину станова, обустављена је и изградња, те у Српској тренутно има око 2.700 незавршених станова, што је више него дупло већи број у односу на оне који су завршени прошле године. Разумљиво је да становници Српске страхују од куповине некретнина за вријеме свјетске економске кризе, јер многи се боје улагања док је економска ситуација у земљи нестабилна. Оно што није разумљиво јесте то да и поред слабе потражње грађевинска предузећа повећавају цијене квадрата стана, а банке нуде скупље стамбене кредите чиме се одбија и оно мало заинтересованих купаца, што сигурно успорава опоравак сектора станоградње у Српској. У ово вријеме ријетки су они који имају новца за нови стан, а чак и они не улажу у некретнине већ чекају да се ствари промијене набоље.

У пет општина Српске прошле године није уложена ни марка у изградњу стамбених зграда, а највише се улагало у Бањалуци, и то нешто више од 19 милиона марака. Када се у највећи град Српске за изградњу станова уложи онолико новца колико кошта једна мало боља зграда, види се да ни квалитет станова није на очекиваном нивоу, те је и то сигурно један од разлога што се људи више одлучују на куповину станова изграђених осамдесетих година прошлог вијека.

Станоградња је само један од показатеља у каквом је стању грађевинарство у Српској, које све више посрће. Aко домаћа грађевинска предузећа ускоро не промијене економску политику и не смање цијене станова, може се десити да по изласку из кризе сектор станоградње у РС преузму стране фирме, а то би онда значило да ће домаћа грађевинска предузећа прећи у подстанаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана