Стање редовно

Ведрана Кулага Симић

Није требало дуго времена да прође да БиХ осване на насловницама и првим странама европских и свјетских медија. Тематика је, нажалост, опет иста - тероризам.

Њемачка полиција је ухапсила држављанина БиХ Адиса Абаза због његове повезаности са терористичким нападом у Паризу прије четири године, у којем је убијено више од 150 особа, а за који је одговорност тада преузела Исламска држава.

Нови дан је освануо с информацијама да се истрага води против још двије особе, које, такође, имају држављанство БиХ, и то не треба да чуди, имајући у виду да су, након готово сваког напада те врсте, путеви водили у ову земљу.

БиХ у бројним свјетским и европским билтенима те извјештајима важи за земљу са великим бројем особа склоних тероризму и финансирању тог зла, а домаће власти у цјелини, иако им је на то више пута скренута пажња, до данас нису показали довољно воље и спремности да се другачије поставе.

Велики број оптужених за тероризам и финансирање тероризма излазило је из судница са благим казнама, а надлежни су само слијегали раменима и тако укруг.

БиХ је, уз то, земља која је веома драга бројним повратницима са сиријских и других ратишта, и то треба бити јасна опомена свима који морају да знају да се многи од тих бораца тешко или готово никада у потпуности не одричу своје идеологије и оданости слову које промовише Исламска држава.

Те особе, ако већ и стигну под ово парче неба, морају да буду под сталним надзором, али је велика доза сумње у капацитете које надлежни имају да то и испрате на потребан и безбједан начин.

У самој БиХ забиљежени су терористички напади и надлежни морају да дају свој максимум да се то више не би догодило, али и да више сарађују како би то било и постигнуто.

Безбједност земље је нарушена већ у готово сваком погледу. И политичком и економском, али и друштвеном - социјалном. Мигрантска криза сама по себи носи одређене опасности, па и терористичке, али се са тим треба борити, а не пресуђивати као до сада.

БиХ мора да стално показује и потврђује, можда и више него неке далеко озбиљније земље, да је заиста опредијељена да јача своје антитерористичке капацитете и да је истрајна да они који су одговорни за тероризам и друге активности које се повезују са тим за то буду и адекватно кажњени.

Јер страх од тероризма стално и свугдје постоји, а страх у кости улили су напади у којима су страдале стотине недужних особа док су мислиле да су безбједне, док су шетале, ишле на концерте. Док су живјели у увјерењу да се то најгоре зло не може њима догодити.

Далеко било и никада се нигдје не поновило. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана