Шта је Српској БиХ

Свјетлана Тадић
Шта је Српској БиХ

Стигао је високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче у Бањалуку послије седам мјесеци заобилажења овог града. Дошао да предсједнику Милораду Додику пренесе три ствари, од којих је једна честитка поводом предстојећег Ђурђевдана.

Дошао је Инцко да каже како се не слаже са најављеним референдумом у Српској, са ставовима о том питању, са демократским правом народа у овом ентитету да се изјасни о питањима која се њих и те како тичу.

A сви се у Републици Српској питају гдје је била та брига за демократију све ово вријеме док из Федерације стижу рушилачке и провокаторске поруке.

Бошњаци, уз помоћ "бошњачких" Хрвата мало-помало довели су до тога да Република Српска има много разлога да се пита шта тај високи представник уопште и за кога ради?

Први од разлога је прашина која се подигла у ФБиХ због референдума о Суду и Тужилаштву БиХ најављеног у Српској. Иако је Суд БиХ од свог постојања до данас осудио Србе на укупно 1.067 година затвора, а Бошњаке на 124 године, Бошњацима, а и странцима је и даље нелогично што се тражи преиспитивање рада те институције.

Други, и те како добар, разлог јесте чињеница да ФБиХ не поштује законе и договоре, па не жели да врати дуг РС од скоро 50 милиона марака по основу расподјеле индиректних пореза. Непоштени однос ФБиХ према РС свакако се истиче и путем федералног Фонда ПИО/МИО који не жели да исплаћује пензије пензионерима Српске који су је зарадили на подручју ФБиХ, иако је Европски суд за људска права у Стразбуру донио одлуку која потврђује да је то искључиво њихова обавеза.

Зашто да Срби сједе у институцијама раме уз раме са "колегама" који не желе да поштују чак и европски стуб права, Суд у Стразбуру.

Истовремено, државни министри Бошњаци на сав глас бране и лобирају за ослобађање оптужених за ратне злочине Ејупа Ганића и Јована Дивјака. Да је све наопако и како не треба, показује и додјела признања Исламске заједнице и реиса Мустафе Церића Ејупу Ганићу за патриотизам и то на годишњицу убиства војника ЈНA у Добровољачкој улици, чему је сам Ганић директно кумовао.

Високи представник се на све те чињенице не осврће, штавише, подржава нелегално формирану власт у ФБиХ. Важније је Инцку од свега, промишљање како да забрани једном народу да његово право записано у свим хартијама које доносе демократију на свијету.

У ишчекивању идућег потеза из Федерације уз амин међународне заједнице, грађани Републике Српске неће да сједе и чекају. Бориће се за оно што им припада: право да мисле, кажу и ураде оно што им је у демократији записано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана