Шта ће појефтинити

Маријана Миљић Бјеловук
Шта ће појефтинити

Тиролска кобасица, мајонез, зачини, пилећа паштета, детерџенти за суђе међу првим су производима за које су надлежни рекли да ће се наћи на листама оних који би требало да појефтине на тржишту Републике Српске за неколико дана.

Списак тих првих производа који су се нашли на листи појефтињења пуно не обећава, бар за сада, јер у корпи првих изабраних није се нашла ниједна намирница коју становници свакодневно купују. Нема хљеба, брашна, млијека, уља, јаја, меса... Бар за сада.

Грађанима није ништа друго преостало него да се надају да ће овај старт попримити другачији правац и да ће се неки од производа, без којих не могу да замисле нити један дан, наћи у корпи јефтинијих.

Али како је кренуло, ништа нас не би изненадило, па ни то да се на листама јефтинијих производа нађу и посуђе, одјећа, детерџент за веш и остале разне хемикалије које ријетко купујемо.

Јасно је да се иза затворених врата воде тешке борбе, јер се нико у ланцу од производње до продаје не одриче зараде на коју је навикао. Не одричу се ти лако нити једне маркице у корист грађана. Навикли су они да пливају у милионима марака које згрћу од потрошача, па су зато и кренули са лошим  стартом формирања листе јефтинијих производа. Па шта прође - прође. 

Грађани, који су навикли на хаос у овој земљи, нису ни изненађени и неће ни бити ако се на листама не нађу оне намирнице које свакодневно купују. Јер на такву политику вођења бриге о њима одавно су навикли и са њом се, по свему судећи, сродили.

Више би их изненадило да су одмах на старту послате поруке да ће од октобра плаћати јефтиније хљеб, брашно, млијеко, месо... Али од тога нема ништа. Боље би било и да нису кренули са формирањем корпе јефтинијих производа ако у овом смјеру у којем су почели и наставе.

Али нешто се морало урадити, јер је предсједник Српске затражио да буде пронађен начин снижавања цијена домаћих производа као вид помоћи становништву. Дакле, снижавања цијена производа од којих ће грађани имати неке користи, а чисто сумњамо да ће имати неке веће користи од пада цијене детерџента за суђе и зачина.

Наравно, нема сумње ни да ће појефтињење одређених производа бити надокнађено поскупљењем неких других на рафовима тржних центара. Такву шансу трговцима даје неуређено тржиште, на којем је присутно слободно формирање цијена, што они и више него редовно користе.

И док трговци користе предности неуређеног тржишта, потрошачи настављају да воде вјечиту борбу да преживе, јер из дана у дан због енормних поскупљења скраћују листу за куповину намирница. Како је кренуло, на крају ће имати само за детерџент за суђе и зачине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана