Шта “боли” здравство?

Драгана Орловић

Здравство у БиХ и даље “гледа” у леђа земљама у региону, што је показао и извјештај Свјетског економског форума, по којем се БиХ поново нашла на најлошијој позицији у односу на своје сусједе.

И док се Црна Гора може похвалити са 33. мјестом, Србија 50, а Хрватска 48, БиХ је 89. од укупно 134 земље. Рекло би се “златна средина”, ако се занемари да су иза ње углавном сиромашне јужноафричке земље.

Ипак, не треба бити поборник суве статистике и разних анализа и извјештаја! Очигледно је да и са овим извјештајима и без њих знамо да здравствене установе и здравствени систем, како у РС тако и у БиХ, имају проблема, које хитно треба рјешавати.

Да је тако најбоље показују недавни догађаји, односно ситуације у којима су се нашле поједине болнице у Српској, које су због тешке финансијске ситуације пред блокадом рачуна.

И док ове здравствене установе на леђима носе милионска дуговања, како за доприносе тако и за обавезе према разним добављачима и чекају на “финансијску” инјекцију, која им је обећана од ресорног министра, њихови радници позајмљују уље и остале намирнице из продавница, да би пацијентима направили оброк.

Тешка финансијска ситуација је довела и до тога да многи љекари напуштају БиХ, у потрази за бољим примањима и условима за рад.

Недостатак новца је један од разлога лошег стања у здравству, али не и најважнији и свакако не може љекарима служити као изговор за лош рад и незнање.

Међутим, како смо ми познати по недостатку личне одговорности и селективном систему санкционисања, то се новац често користи и међу љекарима као изговор и као аргумент за то што не раде како треба.

За правилно лијечење најбитнија је добра дијагностика, а за то треба доста стручног знања и нешто уређаја, којих има довољно по здравственим установама, како кажу надлежни.

Мањак новца свакако нам није добар алиби што имамо најлошије здравство у региону.

Они који мисле да јесте, нека се још једном запитају. Тачно је да едукација кадра, услови у болницама и низ других обавеза коштају, али једно не треба заборави, здравље ипак нема цијену! Питање је само шта “боли” наше здравство?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана