Српској у част

Милош Васиљевић
Српској у част

Бањалука и Српска поприште су највећег спортског догађаја код нас, а турнир Српска опен довео је људе са свих меридијана у град на Врбасу, како би уживали у “бијелом спорту” и упознали ове крајеве.

На теренима, али и око њих права фешта, у режији публике која је код нас навикла на кошарку и фудбал, много више од индивидуалних спортова, изузмемо ли бокс из те конкуренције.

Ипак, одмах су положили испит и када је подршка с трибина и тениска култура у питању. Стриктно се поштују правила, у паузама слиједи награда за добре потезе, па ће бити права штета ако и наредне године у исто или слично вријеме Ђоковић и дружина не буду дио спортске манифестације у парку “Младен Стојановић”. 

Одлична организација и добра посјета, чак и на тренинзима и не само Новака Ђоковића, те дупке пуне трибине, па чак и на неким дубл мечевима не смије проћи незапажено. Чињеница је да неки мечеви, као онај Монфисов на почетку турнира, нису напунили трибине до краја, али тако је и на мечевима, па чак и из Гренд слем серије, гдје носиоци привлаче највише пажње док рецимо и стадион “Филип Шатрије” зна да буде полупразан и то често, чак и до четвртфинала, ако не играју највеће звијезде.

Бањалука је деценијама уназад спортски град, а као мало гдје у бившој Југославији под будним оком публике праћен је рукомет и бокс.

И док постоје критичари који траже савршенство, указујући на минималне недостатке, Бањалука и Република Српска добили су пуно организацијом Српска опена. Највећи град Српске, паралелно с највећим каталонским, односно Барселоном, у исто вријеме организује турнир што је више него јасна симболика. Профитирали су и наши угоститељи, јер се тражио кревет више, а хиљаде људи који ће се поново вратити у Бањалуку и који су говорили у суперлативу о гостопримству, могу само бити на радост наших туристичких радника. Гости уживају у специјалитетима и аутохтоним производима, а много од њих који су дошли из крајева од Аустралије до Америке, остаће и који дан након завршетка турнира.

Српска опен је и својеврсна честитка и рођендански поклон за Дан града, а коју ће употпунити и бициклистичка трка “Београд - Бањалука”. У парку ће бити и до сада највећа торта, а вјерујем да би се многи за парче исте мијењали само да и наредне године уживају у чарима тениских велемајстора. То је сада до супервизора АТП-а задужених за овај турнир. Ако ће се водити оним што су досад показали организатори, играчи и публика, оцјена је чиста десетка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана