Српско-хрватска порука

Дарко Момић

Озбиљније отопљавање српско-хрватских односа, али само у БиХ, почело је у прољеће 2006. године доласком Милорада Додика на чело Владе Републике Српске.

Oд тада је прошло скоро пуних 13 година, а ријетко ко се може сјетити озбиљног политичког сукоба између Срба и Хрвата у БиХ. За то је опет најзаслужнији Додик, који је показао практично више бриге за политичке интересе Хрвата и формирање трећег ентитета од било којег хрватског политичара. С друге стране, хрватски лидери му нису остајали дужни, па Додикове идеје и иницијативе нису остајале без подршке, а познато је да је шеф ХДЗ-а БиХ Драган Човић послије избора 2014. године покушавао да онемогући улазак Савеза за промјене у власт на нивоу БиХ и настојао да обезбиједи останак СНСД-а у заједничким институцијама.

Њихови складни политички и пријатељски односи достигли су врхунац на овогодишњој свечаној академији поводом Дана Републике Српске у Бањалуци, којој су присуствовали Драган Човић и врх његове странке. Министар правде БиХ Јосип Грубеша послије два дана је бранећи себе, свог страначког шефа и страначке колеге од бјесомучних напада из Сарајева због присуства свечаној академији стоички устврдио да Дан Републике није неуставан, чиме је на своју странку навукао још већи гњев политичке Башчаршије. Али је зато истовремено побрао додатне симпатије и унапријед обезбиједио гласове Хрвата из средње Босне, који највеће пријатеље виде у онима који се најчвршће одупиру бошњачкој политици. У прилог томе свједочи истинита анегдота да су се 7. октобра прошле године мобилни тимови који на дан избора обилазе оне који не могу да дођу на бирачка мјеста и омогућавају им да гласају у својим домовима или из болничких кревета у неколико хрватских кућа у средњој Босни сусрели са питањем “могу ли гласати за Додика”.

Али да у српско-хрватским односима не буде баш све тако складно, потрудили су се званични Загреб и Београд. Из Загреба су експресно смијенили амбасадора у БиХ Ивана дел Векија зато што је заједно са Човићем присуствовао свечаном пријему поводом Дана Републике, а из Београда су одговорили подношењем кривичне пријаве за ратне злочине над Србима у БиХ против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића.

Кад се све сабере и одузме, закључак је да би из Мостара и Бањалуке требали послати јединствену поруку преко Саве и Дрине која гласи: - Немојте нас више бранити, молимо вас!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана