Српски суноврат

Жељка Домазет

Савез за промјене је у протеклом мандату у Сарајеву значајно допринио урушавању позиције Републике Српске, а примјера за то је напретек.

 

Један од њих је и расподјела позиција током које је зарад чувања властитих давано све што су Бошњаци тражили без имало противљења и галаме. Многе челне позиције на којима су по расподјели требали да се нађу српски кадрови препуштане су углавном Бошњацима, тако да је законска обавеза да се у институцијама БиХ мора поштовати попис становништва из 1991. године остала само мртво слово на папиру.

Због чудне комбинаторике и уступања Бошњацима позиција и које им припадају и не припадају, БиХ је дошла у позицију да комплетним обавјештајним сектором, који је у свакој земљи најосјетљивији и који мора поштовати строга правила, управља СДА или прецизније речено некадашњи кадрови бошњачке тајне службе АИД, који је на америчкој црној листи. Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ је већ одавно без икаквог парламентарног надзора јер је Савезу за промјене у Заједничкој комисији Парламента за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне службе сметао кадар СНСД-а, али им не смета кадар некадашњег АИД-а, који по директивама из СДА прати кога хоће, колико хоће и када им падне на памет.

Да ствар буде још поразнија, кадар Савеза за промјене, министар безбједности БиХ Драган Мектић, уз сагласност Савјета министара БиХ је покушао да по хитној процедури прогура измјене Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији, којим нису отклоњени сви пропусти постојећег закона које је утврдио и Уставни суд БиХ и затражио да закон буде измијењен. У свему овоме Савез за промјене не брине чињеница што Обавјештајно-безбједносном агенцијом од њеног оснивања руководе бошњачки кадрови. Ову агенцију никада нису водили ни Срби ни Хрвати.

Због инертног и поданичког односа Савеза за промјене на челне позиције у многим врло важним институцијама које су према договору требале да припадну Србима засјели су Бошњаци и понеки Хрват. Тако је на мјесто првог човјека Дирекције за европске интеграције, Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података и Агенције за државну службу која је требало да припадне Србима засјео бошњачки кадар. Није јасно који су разлози Савеза за промјене да аминује све захтјеве Бошњака, у првом реду СДА, али да ће посљедице њихових потеза бити велике,  неоспорно је.

О свему што се договарало и трговало у институцијама БиХ јавност ће вјероватно бити упозната када се заврши овај неславни мандат владајуће коалиције у институцијама БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана