Српски представници

Сандра Милетић
Српски представници

Срби који живе у Федерацији БиХ имаће у сљедеће четири године само једног представника у Представничком дому федералног Парламента који је из странке регистроване у Републици Српској - Велимира Кунића из СНСД-а.

У Ливањском кантону СНСД ће имати три посланика у Скупштини, а ДНС једнога. То је уједно једини кантон у ФБиХ у чијој скупштини ће сједити представници странака регистрованих у Републици Српској.

Клубови Срба биће тако већином попуњени кадровима из странака из ФБиХ.

За Србе у ФБиХ, нажалост, није новост да имају минималан број својих представника из странака из Републике Српске.

Јер СНСД је на изборима 2006. године освојио један директни мандат у Представнички дом Парламента ФБиХ, а у Скупштини Ливањског кантона пет посланичких мјеста.

 У Клубу Срба у прошлом сазиву Парламента ФБиХ седам чланова било је из СДП-а БиХ, четири из СНСД-а, три из странке "Радом за бољитак", и по један из СБиХ и Патриотског блока БОСС - СДУ БиХ, те један независни кандидат.

Представници странака из РС кажу да је до сада сарадња била никаква, да се нису могли договорити ни у вези са српским обиљежјима на грбу ФБиХ.

Тврде и да су српски делегати из СДП-а, СБиХ и осталих странака радили оно што су наручили страначки шефови.

A то је дефинитивно било у супротности са интересима Срба у ФБиХ. Тако и оне Србе, којих у ФБиХ нема у великом броју, нема ко да штити.

Клуб Срба званично постоји, али се нико не сјећа када је Клуб покренуо питање заштите виталног националног интереса Срба (док Клуб Бошњака у РС потеже питање заштите интереса Бошњака на све и свашта) или се изборио за неки закон који је у интересу Срба.

A када посланици из српских странака и покушају нешто да ураде, одмах из ућуткају и њихови приједлози и сугестије сматрају се апсолутно небитним.

Промијенити се, нажалост, тренутно не може ништа. Јер и даље ће посланици из СДП-а и сличних партија слушати своје партијске шефове, а не заступати народ који наводно представљају.

Остаје нам само да се надамо да ће они малобројни, који схватају због чега су у Парламенту, истрајати у својим ставовима и покушати да промијене ионако тежак положај Срба у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана