"Српски" представници

Ведрана Кулага Симић

Срби у ФБиХ одавно су на маргинама. "Гурнути" у страну, без заштићених права и интереса које би као конститутивни народ у том дијелу БиХ требало да имају.

Таква ће слика, нажалост, изгледа и остати јер никако да добију праве заштитнике из једног простог разлога - интереси неких других увијек се пробију на прво мјесто. Овог пута тај неко други је ДФ, који је жестоко кренуо у поход на мјеста у руководству ФБиХ која треба да буду попуњена кадровима из реда српског народа.

Након што су у ДФ-у, са само једном руком у Клубу Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, на позицији српског потпредсједника Федерације видјели бившег дипломату Слободана Шоју, иначе нестраначку личност - прича се окренула, а коло (не)среће застало на бившем припаднику Армије БиХ Милану Дуновићу, њиховом оданом кадру.

Аплауз и подршка стигли су и из СДП-а БиХ, очекивано јер су и сами годинама "бранили" боје српског народа у ФБиХ.

Очекивано и због тога што је због подршке из СДП-а Шоја и замијењен Дуновићем иако су се у ДФ-у данима клели да је Шоја једини и незамјењиви кандидат за потпредсједника ФБиХ. Будући да, како су и у самом ДФ-у признали, Шоја није био по вољи СДП-у, на крају је испало да је Дуновић идеалан да заступа интересе Срба.

Најгоре у цијелој причи је то што је Клуб Срба у федералном Дому народа у потпуности искључен из договора и преговора о имену кандидата за потпредсједника ФБиХ из реда Срба. Сви покушаји да се дође до рјешења и одблокира формирање власти у ФБиХ су почињали, одвијали се и завршавали на неким другим мјестима, а да то није био Клуб Срба у коме, ако су неки заборавили, сједе и други делегати из реда српског народа.

Јер поред СДП-а и ДФ-а ту је и СНСД, који има три делегата у Дому народа, али и друге странке са по једним гласом које, математички, имају капацитет да предложе кандидата за позицију потпредсједника ФБиХ из реда српског народа. 

Али не, ДФ и СДП, који, успут, упорно говори да ће бити опозиција, су усагласили ставове - да је један бивши припадник Армије БиХ најбољи заштитник интереса српског народа у ФБиХ. Овакав расплет најбоље говори о положају Срба у ФБиХ и правима која уживају.

Срби у ФБиХ тако остају да чекају правог представника који ће штитити њихове интересе, заступати ставове и потребе, а то је, како сада ствари стоје, далеко и од снова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана