Српски повратници

Маријана Миљић Бјеловук

Да у снијегу остају највидљивији и најочигледнији трагови, жива је истина, а посљедњих дана и седмица ово се у БиХ показало јасно као сунце.

Иако становници читаве БиХ кубуре са снијегом и ријетко на овим просторима виђеним дебелим минусима, разлике у муци ипак има. Највећу муку ових дана не муче Херцеговци код којих је снијег неуобичајена појава, нити становници сјеверних општина, већ српски повратници у ФБиХ.

Они су у сваком смислу ријечи препуштени сами себи.

Штабови Цивилне заштите у највећем сњежном невремену одустали су од чишћења снијега у Грахову, Гламочу и Дрвару.

Иако донекле навикнути на веће или мање игнорисање федералних власти, српски повратници нису могли ни да замисле да ће и у сњежном невремену, када свако помаже свакоме, без обзира на националност или било шта друго, остати на цједилу.

Српска повратничка села остала су заметена и онда када је у свим другим мјестима помоћ стизала, па макар и са закашњењем. Људи у Грахову, Гламочу и Дрвару принуђени су да се сами снађу и да из сопствених средстава плате чишћење путева.

Због оваквог потеза кантоналних предузећа завијано је на десетине села у овим општинама и не зна се ни приближно број оних којима је помоћ потребна.

Ово није први дискриминаторски потез федералних власти.

ФБиХ претходних година није уплаћивала ни планирани новац за развој ових општина и свима је већ познато да су Грахово, Гламоч и Дрвар опустошила шумска газдинства у Федерацији, јер су предузећа сјекла шуму на простору ових општина, а нису уплаћивала новац који им припада.

С друге стране, Влада РС помогла је српске повратнике у Ливну и подијелила пакете помоћи, а изгледа ће морати да се ангажује и на подручјима Гламоча, Грахова и Дрвара како би се избавило становништво из завијаних села и пружила медицинска помоћ онима којима је потребна.

Федералним властима дефинитивно недостаје социјалне осјетљивости, осјећаја за дужност, али и алтруизма. С обзиром на то да се ради о помоћи, разлике не би требало да буде...

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана