Српске жртве нико не види

Крстина Ћирковић
Српске жртве нико не види

Муслиманске снаге из Сребренице, којима је командовао Насер Орић, од маја 1992. до љета 1995. године, убиле су 3.267 Срба у селима на подручју Бирча и средњег Подриња.

Становништво на тим просторима памтиће крваве походе јединица Aрмије РБиХ на српска села, која су редом пљачкана и паљена, и у којима су убијани старци, жене и дјеца. Само у Сребреници убијено је 550 Срба, од којих 73 одсто жена, дјеце и стараца.

То су чињенице које откривају истину о Сребреници из другог угла. Истину, коју сви знају, а коју скоро двије деценије свим силама покушавају да избришу. Због тога су "Срби злочинци", а они други "невини". И те се "чињенице" не би се смјеле довести у питање. Тако неки мисле, раде и лако "заборављају". И све то, нажалост, због новца.

Aли, могу ли породице српских страдалника из Ратковића, Брежана, Подравања, Залазја, Кравице, Бјеловца и других сребреничких и братуначких села заборавити Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Божић и друге велике православне празнике, када је убијено више од хиљаду и по српских цивила и војника? Не могу. Они памте и, огорчени на правосудне институције БиХ, поручују да никада неће престати да се боре за правду.

Сродници страдалих Срба, нарочито они који су свједочили у Хагу, не могу да вјерују да Међународни суд правде и хашки "стручњаци" нису видјели одговорност Орића за бројна недјела која су почињена у српским селима око Сребренице.

Нису увидјели, или то нису жељели, да је на подручју ове и сусједних општина планирано и добро организовано етничко чишћење српских села све до Дрине.

- Са душманима се мора дефинитивно и за свагда рашчистити. Узмимо себи за задатак да смо ми ти који морамо једном за свагда рашчистити те ствари и очистити их од својих авлија - записао је Орић у својој књизи "Сребреница свједочи и оптужује" ријечи којима је соколио своје војнике пред походе на српска села.

И то је чињеница која би могла ићи у прилог правди којој се годинама надају очеви, мајке, сестре, браћа и дјеца убијених Срба. Aли, ако се причи о Сребреници додају ова и сличне чињенице, онда ће сви други морати да доказују да није истина "оно што је истина". То је сада мукотрпно и тешко.

Ожалошћеним српским породицама нема утјехе. Њихов бол и туга за најмилијима остаће вјечно су срцима и рањеним душама. A Суду и Тужилаштву БиХ, као и Хашком трибуналу, мрља у раду постаје сваким даном већа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана