Српска слога

Жељка Добрић
Српска слога

Република Српска сада више него икада мора да проговори једним одлучним гласом, јер ће се послије формирања власти на нивоу БиХ инсистирати на измјенама Устава БиХ, очекују се притисци на Републику Српску, настојаће да је ослабе и исцрпе јој надлежности. Представници СНСД-а, СДС-а, па и ПДП-а који су прошли у Парламент БиХ становницима Републике Српске дугују јединство и слогу, да би се очувала Српска.

СДС се промовише као творац Републике Српске и у вријеме предизборне кампање се декларисала као странка која ће се залагати за њено очување. Сада је прилика да одржи обећање дато бирачима. На СДС-у је одговорност и обавеза да нађе заједнички језик са СНСД-ом, да би очували и учврстили положај РС у Сарајеву. Лични интереси и ситна корист у овом случају не смију да буду испред интереса Републике Српске, која је коначно стабилизовала своју позицију и зауставила пренос надлежности и слабљење својих институција.

Српски гласови у Парламенту БиХ морају се ујединити да би се тај положај очувао. Руководства партија морају да покажу политичку зрелост и не насједну на слатка обећања која очигледно посљедњих дана даје Златко Лагумџија коме је у личном, али и политичком, интересу слабљење СНСД-а као странке која посљедње четири године категорички говори "не" јачању институција БиХ на рачун РС.

У СДС-у тврде да знају шта је то у интересу Републике Српске, па је ред да то и бране у Парламенту БиХ. Треба се надати да зарад нечијих ситних личних интереса неће ризиковати свој положај "творца Републике Српске".

Једини проблем остаје Младен Иванић и његови иступи који су били на штету Републике Српске, па његово шуровање са СДП-ом да би га прогурали као "српског Комшића" у Предсједништву БиХ, али и његови потајни покушаји да убиједи СДС да се приклони Лагумџији.

Сва је срећа да је ПДП освојио само једно посланичко мјесто у Парламенту БиХ. Још само да СДС остане досљедна ставу да је очување Републике Српске примарни интерес њених грађана али и политичара.

На Младену Босићу је одговорност да правилно процијени како ће заштити тај интерес, сарадњом са Младеном Иванићем и Златком Лагумџијом или са Милорадом Додиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана