Српска окупљања

Ведрана Кулага Симић

Становници Српске данас, 14. маја, у Бањалуци треба да покажу своје достојанство те да су далеко изнад политике као и страначких интереса и да све што хоће је да покажу да су незадовољни или задовољни стањем на подручју гдје живе, на шта имају право. Данас је њихов дан.

Прича о протестима, контрапротестима, митинзима или како их ко назива траје већ данима. Грађани су могли да чују хиљаде изјава, информација, контраставова и ставова, али кључне ријечи у цијелој саги о окупљањима јесу слобода, безбједност и мир.

Слобода - јер сваки човјек ове земље има право да каже шта мисли, да ли је задовољан или није стањем, шта треба да буде промијењено и на који начин. То право ником не може да буде одузето или гурнуто под тепих, али да би све прошло како и треба, не смије да буде инцидената.

Нико не смије да руши оно најбитније, а то је мир у РС јер је за њега превише дато да би сада, у једном дану био доведен у питање.

И један и други организатор имају своје разлоге зашто треба да баш данас изађу на бањалучке улице и уз подршку народа кажу зашто су баш они у праву, а нису они други. Они на то имају право, али је чињеница да је ситуација узбуркана и да је мало потребно да ескалира.

Задатак припадника МУП-а РС је да до тога не дође. И они су на листи одговорних за суботње јутро које долази и морају да буду на висини задатка и несврстани јер је народ један, а само су различите муке и страначке идеологије.

Република Српска је, барем би то требало да буде, земља свих, и СНСД-а, и СДС-а, и ПДП-а и радикала, социјалиста, али и дјеце, омладине, студената, запослених и незапослених као и свих пензионера. То треба да буде виђено и на скупу једних и на скупу других. Проблема у РС има, то нико не може да спори. Незадовољних, такође, али је непобитна чињеница да и разговор, односно дијалог треба да постоји јер паљење и рушење објеката неће никада поправити стање. То је могуће на изборима, гласањем за оне за које сматрате да могу да поведу народ и Републику ка бољем сутра, али је чињеница да ће увијек бити побједника и губитника.

На окупљањима у Бањалуци не смије да буде ни једних ни других, ни немира ни инцидената, јер како сијеш, тако ћеш и да жањеш!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана